NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

28.04.2022 | 5 min branja | Avto

Kako prijaviti škodo po prometni nesreči s tujcem?

Voznik se dogovarja o pripravi poročila po prometni nesreči s tujcem

Prometna nesreča s tujcem oziroma z avtom, zavarovanim in registriranim v tujini, se vam lahko zgodi tudi na slovenskih cestah. Potek reševanja škode je takrat nekoliko drugačen kot pri prometnih nesrečah z avtomobili, zavarovanimi v Sloveniji. Ali veste, na kaj morate biti pozorni, da bo vaš škodni primer rešen na čim bolj enostaven način?

Leta 2021 so članice Slovenskega zavarovalnega združenja obravnavale 1.854 škodnih primerov iz prometnih nesreč, ki so jih v Sloveniji povzročili vozniki vozil s tujimi registrskimi tablicami. Največ škodnih primerov je bilo rešenih v imenu in za račun hrvaških zavarovalnic. Sledijo nemške, italijanske in avstrijske.

Morda vas zanima tudi, kako ukrepati, če imate prometno nesrečo v tujini?

 

Vzemimo primer

Imeli ste prometno nesrečo, ki jo je povzročil voznik avtomobila z avstrijskimi registrskimi tablicami. Njegov avtomobil je zavarovan pri Generali Avstrija, vaš avtomobil pa pri eni od slovenskih zavarovalnic. Ker je država registracije tujega vozila ena od držav sistema zelene karte, za plačilo škod jamči Slovensko zavarovalno združenje (SZZ) kot nacionalni biro zelene karte. Za obravnavo takih škod (t .i. mednarodnih škod) SZZ pooblašča svoje članice - slovenske zavarovalnice, ki izvajajo posle zavarovanja avtomobilske odgovornosti. Vaš zahtevek bo tako kot korespondent reševala Generali zavarovalnica. Pomembno - za reševanje primera se bo uporabilo slovensko pravo in praksa.

Če ne veste, kako ravnati, se lahko za pomoč vedno obrnete na Biro Zelene karte pri Slovenskem zavarovalnem združenju, ki vam bo vedno pomagal.

 

Takoj po nesreči najprej poskrbite za prvo pomoč in varnost

Prvi koraki po prometni nesreči so enaki, ne glede na to, kje ali s kom se zgodi.

  1. Vozilo ustavite.
  2. Poskrbite za svojo varnost in varnost vseh vpletenih (oblecite odsevni telovnik). Poskrbite, da bo cesta normalno prevozna, promet čim manj oviran in, če le lahko, vozilo čim prej odstranite z vozišča.
  3. Zavarujte kraj prometne nesreče, kolikor je le mogoče. Postavite varnostni trikotnik, v temi pa tudi rumeno utripajočo luč ali drug primeren način osvetlitve.
  4. Prižgite varnostne utripalke.
  5. Poškodovanim nudite osnovno prvo pomoč, če ste za to ustrezno usposobljeni.
  6. Pokličite ustrezno pomoč (klic v sili 112).

 

Kako ravnati, če se nesreča zgodi na avtocesti, viaduktu, mostu ali v predoru

Na avtocesti in hitri cesti z odstavnim pasom avto odstranite na odstavni pas in ga označite z varnostnim trikotnikom ter prižganimi varnostnimi utripalkami. Avto odstranite na primerno mesto in tam počakajte na pomoč. Izstopajte le po potrebi in previdno, prepričajte se najprej, v kakšnem položaju je avto, kje ste, kakšna je frekvenca prometa in predvsem, ali je varno izstopiti.

Če se je avto ustavil na mostu ali viaduktu, se prepričajte, kam boste izstopili.

V predoru avto zapustite v smeri najbližjega izhoda in ostale udeležence opozarjajte na nastalo nevarnost. Ne ugašajte luči, če delujejo. Kraj prometne nesreče označite pred predorom, na dobro vidnem mestu.

 

Podatki, ki jih morate pridobiti po prometni nesreči s tujcem

Ko ste poskrbeli za svojo varnost in varnost drugih udeležencev, je pravi trenutek, da si zapišete vse bistvene podatke o tujem vozniku in njegovem vozilu:

  • ime in priimek voznika in lastnika vozila,
  • registrsko tablico,
  • tip in znamko vozila,
  • državo registracije,
  • ime tuje zavarovalnice, kjer je vozilo zavarovano in
  • številko zavarovalne police oziroma mednarodne karte za zavarovanje motornega vozila (bolj znano kot zelena karta).

Pri prometni nesreči z vlečnim vozilom je pomembno, da si zapišete podatke o vlečnem vozilu in prikolici.

 

Prometna nesreča s tujcem, ki ni iz države v sistemu zelene karte

Kadar prometno nesrečo povzroči voznik z vozilom, registriranim v državi, ki ni znotraj sistema zelene karte (v sistemu so članice Evropske unije oz. Evropskega gospodarskega prostora (EGP) ali Švica), je pomembno, da si zapišete podatke o mednarodni karti za zavarovanje motornega vozila. Še bolje je, da jo fotografirate.

Če je le možno, sploh pa v primeru, da nimate zelene karte, si zabeležite tudi podatke prič in fotografirajte kraj dogodka ter svoje in tuje vozilo. Fotografije s kraja prometne nesreče so bistvenega pomena in v veliko pomoč zavarovalnici pri reševanju škodnega zahtevka.

 

Pravilno izpolnjeno evropsko poročilo

Evropsko poročilo o prometni nesreči izpolnita oba udeleženca v prometni nesreči tudi v primeru, ko je na mestu nesreče prisotna policija. Ustrezno izpolnjeno evropsko poročilo bistveno olajša postopek reševanja škode, pri tem pa je v veliko pomoč tudi dobro narisana skica.

Najpogostejše napake pri izpolnjevanju evropskega poročila:

  • nečitljiva pisava,
  • nepravilno zapisani podatki in
  • prazne rubrike (predvsem točka o priznanju krivde).

Poročilo ni veljavno, če v poročilu ni zapisanega datuma ali manjkata podpisa obeh udeležencev.

 

Če s soudeležencem v prometni nesreči ne govorita istega jezika, si pomagajta s spletnim prevajalnikom. Najbolj priročen in najenostavnejši za uporabo je Google Translate.

Prevajanje samega evropskega poročila niti ni potrebno, saj ga zavarovalnice po celotni Evropi izdajajo sicer v različnih jezikih, a v poenoteni obliki. Posamezne rubrike lahko tudi v tujem evropskem poročilu prevajate s pomočjo svoje različice poročila.

 

Prijava škode po prometni nesreči s tujcem

Kako ugotoviti, kje prijaviti škodo po prometni nesreči s tujcem?

Če veste, kje je vozilo povzročitelja zavarovano, vam lahko katerakoli zavarovalnica v Sloveniji ali Slovensko zavarovalno združenje povedo, katera slovenska zavarovalnica bo reševala vaš zahtevek.

Če ne veste, kje je vozilo povzročitelja zavarovano, vložite poizvedbo o tujem zavarovanem vozilu pri Slovenskem zavarovalnem združenju. Oni bodo pooblastili eno od slovenskih zavarovalnic za reševanje odškodninskega zahtevka.

Prijava škode

Naslednji korak je, da se odpravite na škodni center zavarovalnice, ki bo zahtevek reševala, kjer bo cenilec opravil ogled vozila in kjer boste izpolnili obrazec-odškodninski zahtevek.

Kadar zahtevek vlagate pri Generali zavarovalnici, lahko obrazec izpolnite tudi na spletu.

Preberite tudi, kako lahko škodo preprosto prijavite in spremljate na uporabniškem portalu Moj Generali.

 

Najboljše zavarovanje je vaše ravnanje

Za več informacij lahko pišete na Odsek za mednarodne škode Generali zavarovalnice d. d.: gc.si@generali.com. Z veseljem vam bomo pomagali.

 

Želite prebirati več koristnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic.

Pridružite se