NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

20.01.2022 | 5 min branja | Dom

Je vaš dom kibernetsko varen?

Mama z otrokom pri varn irabi računalnika doma

V resničnem svetu ne bi pustili na široko odprtih vhodnih vrat ali odklenjenega avtomobila s ključi v ključavnici. V spletnem svetu morate biti enako previdni pri varovanju svojih osebnih in finančnih podatkov, da lahko varno delate, pretakate podatke, nakupujete in se igrate. 

 »Kibernetski kriminal je zelo pogost, saj je za napadalce zelo donosen posel,« opozarja svetovalec za kibernetsko varnost Christopher Morgan. Pdjetja Cybersecurity Ventures je leta 2021 napovedalo, da bo kibernetski kriminal do leta 2025 žrtve po svetu stal neverjetnih 10,5 bilijona dolarjev (beri: milijon milijonov) letno, medtem ko je bil leta 2015 ta znesek "le" 3 bilijone dolarjev. 

 

Prevare se dogajajo tudi v Sloveniji

Slovenski nacionalni varnostni center SI-CERT je v 2022 ponovno zabeležil znatno rast spletnih prevar, teh je bilo kar 30 % več kot leto prej. Še naprej so tarče primarno komitenti bank.

Najpogosteje napadalci izvajajo phishing napade v e-pošti, velik porast napadov pa je bil že leta 2022 na pametnih telefonih, kjer so zlikovci izkoriščali SMS sporočila in aplikacije za hipno sporočanje. 

3.400 evrov je znašalo povprečno oškodovanje pri zlorabi kreditne kartice prek phishing napada, v 2022 zabeleženega na SI-CERT. 400.000 evrov pa je bil najvišji znesek, za katerega je bil a oškodovana fizična oseba - šlo je za izsiljevanje z lažnimi grožnjami o pregonu.

A vseeno ste lahko povsem varni, dokler upoštevate, da je previdnost mati modrosti. Pripravili smo seznam nekaterih preprostih korakov, s katerimi se zaščitite pred kibernetskim kriminalom.

 

Poskrbite za varnost pri uporabi računalnika

Čeprav uporaba računalnika ni edina priložnost, ko se doma izpostavljate kiberkriminalu, je gotovo najpogostejša. Zato tudi zahteva največ previdnosti. Ob tem ne pozabite, da je tudi vaš telefon računalnik, in zanj veljajo enaka pravila.

Zaščitite svoje podatke

»Uporabite močna gesla, ki jih ni mogoče zlahka uganiti, in poskrbite, da jih ne boste ponovno uporabili na več platformah,« pravi Morgan in nadaljuje: »Gesla ne oblikujte na podlagi svojega imena, priimka ali dela, ki ga opravljate. Za ustvarjanje močnih gesel mešajte črke, številke in znake, za njihovo shranjevanje pa uporabite brezplačno spletno mesto za upravljanje gesel, kot sta LastPass ali Myki. Če je na napravi na voljo večfaktorska avtentikacija, jo uporabite.« 

👉  Več o varnih geslih in zakaj so pomembna, preberite v nasvetu Zakaj morate poskrbeti za res močna gesla.

Prekrijte spletno kamero

Hekerji lahko z zlonamerno programsko opremo ugrabijo računalnik in pridobijo dostop do spletne kamere, s čimer lahko spremljajo vsak vaš gib. Zlonamerni programski opremi se lahko izognete tako, da ne odpirate sumljivih elektronskih sporočil in ne prenašate datotek od ljudi, ki jih ne poznate. »Preden kliknete na povezavo, se vprašajte, ali izvira iz zaupanja vrednega vira in ali ste jo pričakovali,« pravi Morgan. 

Najlažji način za zaščito spletne kamere je povsem nezahteven. Posnemajte direktorja Facebooka Marka Zuckerberga in kamero na telefonu in/ali računalniku prelepite z lepilnim trakom; snemite ga le, ko želite uporabiti kamero. Številni novejši prenosni računalniki imajo celo namenske drsnike, nekakšne zaslonke, s katerimi hitro in enostavno pokrijete ali odkrijete kamero, tovrstne drsnike pa je mogoče kupiti tudi v obliki nalepke.

Pri telefonu kamere ne morete prekriti, je pa s tega stališča praktično, če imate tak model, da se sprednja kamera fizično dvigne iz ohišja, ko jo uporabljate.

Varno spletno nakupovanje

Kibernetski kriminalci so hitro izkoristili povečanje obsega spletnega nakupovanja v času pandemije. Z uporabo novih tehnik, kot je ugrabitev spletnega mesta za obdelavo plačil, lahko ukradejo podatke o kreditni kartici. Zaskrbljujoča taktika, znana kot elektronsko posnemanje oziroma »e-skimming« ali ugrabitev spletnih mest, ki pripadajo zakonitim podjetjem, povzročajo veliko škodo nič hudega slutečim žrtvam. Da bi se zaščitili, posodabljajte programsko opremo in se izogibajte spletnemu nakupovanju, če uporabljate javno brezžično omrežje. 

Na nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT so v letu 2022 obravnavali 4.123 incidentov. Za skoraj 51 % se je povečalo število napadov phishing. 

»Zavedajte se, da obstajajo lažna spletna mesta, ki vas želijo prevarati in pridobiti vaše finančne podatke,« pravi Morgan. »Istoimenska podjetja res obstajajo, vendar je bilo lahko njihovo spletno mesto ugrabljeno. Pri brskanju po spletu uporabljajte ugledne iskalnike ali pa spletno mesto podjetja vpišite ročno.« 

👉  Preberite tudi, kako prepoznate spletne prevare, prevare pri klicih in SMS-ih

Bodite pozorni na ključavnico

Nakupujte samo na spletnih mestih z nameščenim šifriranjem SSL (gre za sloj varnostnih mehanizmov); ta spletna mesta se začnejo s črkami HTTPS (in ne samo HTTP), v naslovni vrstici ali vrstici stanja pa bo prikazana tudi ikona zaklenjene ključavnice. 

Premislite, preden odpirate pošto in klikate neznane linke

Filtri neželene elektronske pošte bi vas morali zaščititi pred lažnimi elektronskimi sporočili. Ta vam lahko med drugim sporočajo, da ste pravkar osvojili čudovito nagrado ali da je bil vaš bančni račun zamrznjen in vas pozivajo, da sporočite svoje finančne informacije. Toda kakšna e-sporočila se lahko vseeno izmuznejo. Bodite pozorni na elektronska sporočila, ki trdijo, da jih pošilja vaša banka ali dobavitelj elektrike. Nezgrešljivi znaki, da gre za goljufijo oziroma poskus prevare, so:

  • slabo črkovanje in slovnica,
  • sumljiv naslov in/ali neuporaba vašega polnega imena,
  • zahteva, da pošljete svoje osebne podatke po e-pošti ali
  • zahteva, da razkrijete svoje geslo.  

 

Kibernetska in IT-pomoč

V Ekskluzivnem in PRemium paketu zavarovanja stanovanjskih premičnin Paket Dom dobite tudi Kibernetsko in IT-pomoč, ki vam 24 ur na dan zagotavlja pomoč in podporo pri težavah z računalnikom, mobilnim telefonom, tablico in drugimi z internetom povezanimi napravami. Ko se zaplete, je pomoč le en klic stran - na številki 080 88 48.

Spoznajte pomoč 

 

Druge, z internetom povezane naprave

Vse bolj v naše življenje vstopajo tudi druge naprave, ki so povezane z internetom. Na primer pametni sesalnik, ki ga lahko z aplikacijo krmilite od koderkoli ali klimatska naprava, ki jo lahko prižgete, ko se odpravljate iz službe domov. Tudi te naprave lahko nepridipravom omogočijo vstop v vaše domače omrežje.

Pogovori naj ostanejo intimni

Naprave, ki jih lahko upravljate z glasovnimi ukazi, so lahko zelo priročne, vendar so povezane z varnostnimi tveganji. Ko je digitalni pomočnik aktiviran, beleži in shranjuje glasovne ukaze.

Priporočljivo je, da »besedo za prebujanje« (besedo, s katero se pomočnik aktivira) spremenite v besedo, za katero je malo verjetno, da bi jo uporabili v vsakdanjem pogovoru, ter da redno preverjate in brišete stare posnetke, kar lahko storite prek priloženih aplikacij ali v nastavitvah naprave. 

Umislite si tehnološkega varnostnika

Čeprav tehnologija prinaša varnostna tveganja, lahko pomaga tudi zaščititi vaše premoženje. Kamere z zaznavanjem gibanja lahko prestrašijo vsiljivce (nekatere vam pošljejo obvestilo in sliko vsakič, ko se sproži senzor gibanja).

Pametni zvonec bo snemal obiskovalce, ko se bodo približali vratom, in omogočil, da vrata odprete s telefonom, kadar vas ni doma. Tretja stopnja zaščite pa je pametna ključavnica, ki deluje prek kode PIN ali prepoznave glasu in se izklopi, če kdo poskuša vdreti. 

 

Najboljše zavarovanje je vaše ravnanje

Preverite pravila svoje banke o povračilu škode žrtvam spletnih goljufij. Če banka škode ne povrne, razmislite o zamenjavi in izberite banko, ki jo. Lahko pa se zavarujete tudi tako, da za spletne nakupe uporabljate namensko plačilno kartico, ki ima zelo nizek limit. Nepridipravi vam ne morejo ukrasti več, kot omogoča kartica.

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic in bodite obveščeni o novih objavah.

Pridružite se