NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

04.08.2022 | 5 min branja | Nezgoda , Prosti čas

Pripravite otroka na šolsko leto že med počitnicami

Deklica v rdeči jopici zeha nad zajtrkom - Simbolna fotografija za priprave na novo šolsko leto

Bodimo odkriti: med šolskimi počitnicami si odpočijemo tako starši kot tudi otroci. Staršem ni treba preverjati nalog in ali je morda ostala malica v nahrbniku, ni treba hiteti iz službe, ker ima otrok popoldne glasbeno šolo, in ni se treba zjutraj boriti za prostor v kopalnici. Kot pride 1. september pa vsa družna doživi manjši kulturni šok. Da se vam letos to ne bo zgodilo, preberite, katere priprave na šolsko leto so smiselne že med počitnicami.

Vzpostavite “šolsko” rutino

Prav je, da so otroci med počitnicami lahko pozabili na šolsko rutino in se sprostili, a prav tako pomembno je, da se pred 1. septembrom v to rutino spet vrnejo. Začnite en teden pred začetkom novega šolskega leta.

1. Jutranje vstajanje

Vsak dan otroka zbudite 15 minut prej. Na koncu tedna naj vstane ob uri, ko bo moral vstajati za v šolo. Če sedaj spi do devetih, 15 minut ne bo dovolj. V tem primeru lahko obdobje podaljšate ali pa namesto 20-minutnih korakov naredite 20-minutne.

2. Čas za domačo nalogo

V čas, ko bo med šolskim letom delal naloge, otroku razporedite naloge. To so lahko kreativne naloge, ki spodbujajo ustvarjanje, vadba inštrumenta ali pa preprosto par računov, da osveži poštevanko. Tako bo lažje »padel« v rutino domače naloge.

3. Dober spanec za šolarja

Otroku prepovejte spanje med dnem in ga spodbujajte, da hodi v posteljo prej. Če je med počitnicami ostajal buden dlje, uporabite podoben pristop, kot zjutraj. Vsak dan ga k večerni rutini in spancu spodbudite 15 minut prej. Saj veste, nenaspan otrok je otrok, ki težko sodeluje z vami ali učiteljem.

Pravočasno naj bodo pripravljene potrebščine

Najprej seveda poskrbite, da bodo vse potrebščine za novo šolsko leto pripravljene še pred 1. septembrom. Nato pa se, ko so potrebščine še lepe in nove dogovorite, kakšne so otrokove vsakodnevne dolžnosti povezane z njimi. Vsak dan naj po šoli ošili tope svinčnike in barvice, očisti šilček in predvsem preveri, da se v kakšnem žepku torbe ne skriva ostanek malice.

👉  Koristno branje: Kako pravočasno poskrbite za šolske potrebščine in prihranite

 

Pripravite učno okolje, kjer bo otrok kralj

Poletne počitnice so tudi odličen čas, da v otrokovi sobi ali drugje v stanovanju poskrbite za učni prostor, kjer bo otrok našel mir in motivacijo za učenje in šolske naloge. Če bo imel svoj šolski kotiček, bo moral skrbeti tudi za organizacijo in red v njem. Tam, kjer bo samostojno kraljeval, bo bolj motiviran, da pospravi za sabo in poskrbi, da so vse potrebščine na svojem mestu. Tako boste tudi lažje dosegli, da bo skrbel za stanje svojih šolskih potrebščin.

Ustoličite nov šolski urnik

Vsako šolsko leto dobite nov šolski urnik, ki bo naslednjih 10 mesecev kraljeval v življenju vašega otroka, v resnici pa tudi v vašem življenju. Ko ga otrok prinese domov, poskrbite, da bo kopija visela tudi na vašem hladilniku, pa tudi na babičinem, če je ona tista, ki morda za otroka kuha ali pa poskrbi, da se otrok javi, ko pride domov.

Ko pride nov urnik, poglejte, kako se bodo okoli njega razvrstile različne obšolske obveznosti. Če ima vaš otrok veliko dodatnih aktivnosti (taborniki, glasbena šola, šport, …), se vam bo hitro zgodilo, da se bodo aktivnosti prekrivale. V tem primeru premislite, če je res smiselno, da ima toliko dodatnih aktivnosti.

  • Za prvošolčke so obšolske aktivnosti nepotrebne, saj se s šolo šele spoznavajo, popoldne pa bodo z veseljem še naprej brezskrbni, kot so bili v vrtcu. Opazujte jih in spremljajte, kakšno obremenitev jim predstavlja šolsko delo, na podlagi opažanj pa izbirajte obšolske dejavnosti v 2. razredu.
  • Pri drugo- in tretješolcih raje skupaj izberite eno obšolsko dejavnost.
  • Pri starejših otrocih, ki učnih težav nimajo, pa se pogovorite z otrokom. Če se dejavnosti prekrivajo, naj otrok sam izbere, katero bo obdržal.

Jutranja rutina za šolarja

Otroku pojasnite, da je jutranji urnik nespremenljiv. Določite, do katere ure mora:

  • vstati,
  • pojesti zajtrk (in pospraviti za seboj),
  • se obleči in
  • oditi od doma.

Vsakič, ko mu to uspe, lahko na list na hladilniku ali koledar naredite kljukico. Če je na koledarju pol kljukic, ga nagradite s skupnim doživetjem – trampolinskim parkom, bowlingom ali obiskom kina.

👉  Morda bi vam prav prišle tudi ideje, kako otroke zaposliti brez uporabe zaslonov.

Šolar in samostojnost

Pri šolarjih je samostojnost ključna. Kar pomislite, koliko lažje bi bilo, če vam ne bi bilo treba skrbeti, če bo otrok pravočasno odšel v šolo. A starši pogosto marsikaj naredimo zaradi »ljubega miru« ali zato, ker tako prihranimo svoj čas. Specialni pedagog Marko Juhant ob začetku šolskega leta predlaga 5 korakov, ki poudarjajo otrokovo samostojnost. Seveda pa tudi oktobra ali marca še ne bo prepozno, da jih začnete uvajati.

Preberite nasvete Marka Juhanta

 

Samostojen prvošolček

Morda se vam bo zdelo nenavadno, a marsikateri vrtičkar ne zna zavezati vezalk ali opraviti velike potrebe brez tuje pomoči. Če so v vrtcu vzgojiteljice takim otrokom še pomagale, jim v šoli učiteljice ne bodo več. Bodoči prvošolček mora te spretnosti usvojiti preden prestopi šolski prag.

Čeprav se zdijo te spretnosti trivialne, bo otrok potreboval kar nekaj časa, da jih usvoji, zato začnite vsaj en mesec pred vstopom v šolo. Zavezovanje vezalk je stvar rutine, zato je najbolje, da se z otrokom vsak dan usedete za 15 minut, mu pokažete zavezovanje in nato vadite. Seveda ga ne pozabite za uspehe izdatno pohvaliti. In ne pozabite, pomembno je, da zna čevlje tudi odvezati.

Za samostojnost na stranišču velja enako. Spodbujajte ga, naj opravi vse sam, seveda pa sami preverite, kako mu gre.

Varna pot v šolo

Tudi Varna pot v šolo se začne pred prvim šolskim dnem. Če se je otrok med počitnicami v glavnem »podil« po bližnjem travniku ali kolesaril po gozdu, se bo moral spet navaditi na jutranjo in popoldansko prometno konico, prečkanje ceste in podobno. Sploh pri mlajših otrocih poskrbite, da skupaj obnovite najbolj varno šolsko pot in kje so njene največje pasti.

Pripravite otroka na varno šolsko pot

 

Na vse seveda otroka nikoli ne boste mogli pripraviti, kot ga tudi ne boste nikoli mogli obvarovati pred vsemi nevarnostmi. Vsak starš naredi za otroka vse v svoji moči. Da morebitne nezgode ne bodo družini poleg ostalih prinesle še finančnih skrbi, pa vam lahko pomagamo poskrbeti mi. Izberite Negodno zavarovanje za otroke in mladino, ki vam omogoča odškodnino v primeru neljubih dogodkov.

 

Naj otroci uživajo aktivno otroštvo

Z nezgodnim zavarovanjem otrok in mladine lahko poskrbite, da posledice nezgode ne prinesejo finančnih skrbi. 24 ur na dan, kjerkoli.

Preverite zavarovanje za otroke