NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

04.07.2023 | 5 min branja | Prosti čas , Tujina

Moderne počitnice in potovanja: kam in kako?

Mlad par sledi modernim trendom za počitnice in potovanjaV zadnjem času se svet okoli nas hitro spreminja. Živimo, delamo in tudi potujemo drugače. Zato smo za vas zbrali nekaj najnovejših potovalnih trendov, ki morda postanejo navdih za vaše naslednje počitnice ali potovanje.

Preberite in se prepustite počitniškemu sanjarjenju.

Moderni trendi za potovanja - infografika

 

Vedno na počitnicah

Za mnoge je delo na daljavo s prilagodljivim delovnim časom postalo stalna praksa - vsaj za kakšen dan v tednu. Če v tej novi svobodi lahko uživate več dni zapored, si privoščite t. i. delovne počitnice. Potrebujete le prenosni računalnik, telefon ter dobro internetno povezavo na izbrani destinaciji. Tudi v Sloveniji se nekateri posamezniki tako odločajo preživeti kar cele poletne počitnice.

 

Prilagodljive rezervacije in počitnice v zadnjem hipu

Epidemija v letih 2020 in 2021 je prinesla prilagodljive rezervacije in še večje zanimanje za počitnice v zadnjem hipu. Kar se je začelo zaradi prilagajanja na spreminjajoče omejitve zaradi epidemije, se je ohranilo, ker se tako lahko izognete stroškom, če bi zaradi lastne bolezni ali drugih nepredvidenih dogodkov morali ostati doma.

Preden potrdite rezervacijo, preverite pravila glede odpovedi letov in nastanitev in se prepričajte, če lahko rezervacijo prekličete ali spremenite brez dodatnih stroškov. Če takšen preklic ni mogoč, sklenite zavarovanje odpovedi potovanja, kjer boste z nizko premijo poskrbeli za bolj sproščeno pričakovanje dopusta.

Številne letalske družbe, med njimi Air France in Lufthansa, so posodobile svoja pravila in omogočajo brezplačno spremembo ob odpovedi leta. Če si to lahko privoščite, potovanje rezervirajte v zadnjem hipu, saj je tako manj možnosti, da se vaša situacija spremeni po tem, ko kupite vozovnice.

 

Počitnice z avtodomom ali prikolico

Dobra alternativa hotelskim nastanitvam, ne glede na to, ali potujete v tujino ali po Sloveniji, so počitnice z avtodomom ali prikolico. Takšen način potovanja vam nudi svobodo za raziskovanje manj obljudenih krajev. Idealen kotiček, kjer lahko parkirate čez noč, lahko poiščite s pomočjo aplikacije park4night.

👉  Tudi na jadranje se lahko odpravite, če se izogniti množicam. Za začetek preberite, kaj morate o jadranju vedeti.

 

Panoramski poleti in večerja v zraku

Pogrešate draž potovanja z letalom, a še ne želite leteti v oddaljene kraje? Zakaj si ne bi privoščili panoramskega poleta, na primer nad Alpami, slovenskim Primorjem ali hrvaško obalo? S panoramskim letom z majhnim letalom, helikopterjem ali balonom, si lahko čudovite lokacije ogledate s ptičje perspektive.

Lahko pa si namesto poleta privoščite zasebno "večerjo na zajli", kjer ne bosta manjkala penina in sladko presenečenje. Oboje je lahko tudi odlično darilo za vaše najdražje.

 

Počitnice v naravi

V zadnjih dveh letih smo znova odkrili ljubezen do narave. Najprej zato, ker je bilo na prostem lažje ohranjati medsebojno razdaljo in uživati v svežem zraku, nato pa zato, ker nas je prevelika nasičenost z ekrani spodbudila k iskanju neobremenjenosti in svobode, ki jo ponuja narava.

Počitnice na podeželju so tako vse bolj priljubljene. Na spletnih straneh Slovenske turistične organizacije, kjer so zbrane raznovrstne nastanitve na podeželju, od elegantnih posestev, turističnih kmetij in vse do glampinga, boste gotovo našli pravo zase. Morda bi lahko obiskali družinski Ribno Alpine Resort, enega od nagrajencev Generalijevega natečaja SME EnterPRIZE za podjetja s trajnostnimi poslovnimi modeli.

Če ste adrenalinski navdušenec, pa so tu še pustolovski parki in spusti po jekleni vrvi (zipline). Nekateri, na primer Pustolovski park Geoss, nudijo tudi prenočišča, ki niso prav nič manj pustolovska kot park sam.

 

Trajnostna potovanja

Pandemija nam je med drugim razkrila, kako negativno potovanja vplivajo na ljudi in naš planet. Na srečo obstaja veliko načinov za bolj trajnostno potovanje. S pomočjo aplikacije FairTrip lahko popotniki iščejo in delijo ideje za potovanja, ki imajo pozitiven družbeni in gospodarski vpliv na lokalno skupnost.

Na strani RefillMyBottle boste našli lokacije, kjer lahko svojo stekleničko napolnite s čisto pitno vodo, na Ecobnb pa lahko izbirate med okolju prijaznimi nastanitvenimi ponudbami – od hišic na drevesih, glampinga do ekoloških hotelov.

 

Počitnice v zasebnih nastanitvah

Počitnice v zasebnih nastanitvah postajajo vse bolj priljubljene, saj popotniki iščejo občutek domačnosti, več zasebnosti in prostora, da se lahko na počitnicah sproščeno družijo s svojimi najbližjimi. Tovrstne počitniške izkušnje lahko poiščete s pomočjo aplikacij Airbnb, HomeExchange in Booking.com.

 

Preden odrinete ne pozabite spakirati najnujnejšega

Če potujete blizu ali daleč, vas pred počitnicami vedno čaka pakiranje. Za enega ali dva je zadeva običajno hitro urejena, ko morate spakirati za celo družino pa se lahko zaplete. Sploh, če boste potovali z letalom. Da bo naloga malce lažja smo vam pripravili vodič Kako spakirati prtljago za družino in ohraniti mirno kri s 16 priročnimi nasveti in seznamom stvari, ki jih ne smete pozabiti.

In seveda, ne pozabite na zavarovanje za tujino. Ker se pred odhodom in na potovanju lahko marsikaj zgodi, boste imeli z ustreznim zavarovanjem zagotovljeno zdravstveno pomoč in finančno varnost.

 

Potujte dobro zavarovani

Dogovorite se za klic z zastopnikom, ki vam bo predstavil zavarovanje TUJINA in pripravil ponudbo, prilagojeno vašim potovalnim načrtom.

Naročite klic zastopnika