NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

16.11.2023 | 11 min branja | Pokojnina

Izplačilo pokojninske rente: Upokojen sem, kaj pa zdaj?

Upokojenka z vnučko uživa udobje, ki jih ga omogoča izplačilo pokojninske rente.

Se boste kmalu upokojili ali ste že upokojeni in imate sklenjeno dodatno pokojninsko zavarovanje? Morda ste pokojninsko varčevanje sklenili sami ali skupaj z delodajalcem. Ko se upokojite, nastopi čas, ko lahko začnete uživati pravice iz privarčevanih sredstev. Pred tem morate sprejeti odločitev, kakšno izplačilo pokojninske rente želite.

Da bo vaša končna odločitev lažja, so vam Generalijevi specialisti za dodatno pokojninsko zavarovanje pripravili preproste nasvete, kako do pokojninske rente Dodatna pokojnina (v nadaljevanju Dodatna pokojnina) pri Generali zavarovalnici, in odgovorili na najpogostejša vprašanja.

 

V nasvetu boste izvedeli:

  • kdaj ste upravičeni do izplačila pokojninske rente in v kakšni višini,
  • kateri koraki so potrebni, da si uredite prejemanje Dodatne pokojnine, in
  • kaj se zgodi z vašo pokojninsko rento, če umrete v zajamčeni dobi izplačevanja.

 

Kaj morate vedeti o Dodatni pokojnini?

Dodatna pokojnina je pokojninski načrt Generali zavarovalnice za izplačevanje pokojninske rente po prenehanju prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja skladno z Zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (v nadaljevanju ZPIZ-2).

  1. Če ste imeli v času, ko ste bili zaposleni, sklenjeno dodatno pokojninsko zavarovanje, boste po upokojitvi prejemali sredstva iz drugega pokojninskega stebra.
  2. Izplačevanje sredstev v obliki doživljenjske pokojninske rente je glavni namen varčevanja v dodatnem pokojninskem zavarovanju. Pokojninska renta bo dopolnila pokojnino iz prvega stebra in vam omogočala boljši življenjski standard v pokoju.
  3. Pokojninska renta se izplačuje doživljenjsko, ne glede na izbrano vrsto pokojninske rente, in je dedna v zajamčenem obdobju.
  4. Kje vam bodo izplačevali pokojninsko rento, lahko izberete sami. Ni nujno, da je to zavarovalnica, kjer ste imeli sklenjeno dodatno pokojninsko zavarovanje.

Poleg varčevanja v prostovoljnem dodatnem pokojninskem zavarovanju je pogoj za izplačilo Dodatne pokojnine tudi upokojitev, skladno z ZPIZ-2.

 

Kaj morate torej narediti, da boste čim prej prejemali sredstva, ki ste jih privarčevali za svojo Dodatno pokojnino? Berite dalje.

 

1. korak: Ob upokojitvi najprej obvestite zavarovalnico, kjer imate sklenjeno dodatno pokojninsko zavarovanje, in izpolnite Zahtevek za informativni izračun

Obvestite nas, da ste se upokojili. Z upokojitvijo ste sicer pridobili pravico do izplačila privarčevanih sredstev dodatnega pokojninskega zavarovanja, vendar Generali zavarovalnica nima podatkov o upokojitvah. Zato nas morate o svoji upokojitvi obvestiti sami.

Izpolnite Zahtevek za informativni izračun, ki ga najdete tudi na naši spletni strani in nam ga pošljite na pokojnina.upokojitev.si@generali.si.

 

2. korak: Generali zavarovalnica vas bo obvestila o možnostih izplačila sredstev, ki vam jih zagotavlja vaše dodatno pokojninsko zavarovanje

Po tem, ko na naš naslov prejmemo vaš izpolnjeni Zahtevek za informativni izračun, v Generali zavarovalnici preverimo stanje vaših privarčevanih sredstev, nato pa pripravimo Informativni izračun pokojninske rente Dodatna pokojnina ali enkratnega odkupa sredstev. Pripravili vam bomo vse možnosti izplačila vaših privarčevanih sredstev, skladne z veljavnim zakonom, in vam jih posredovali na vaš naslov. Običajno lahko odgovor pričakujete v roku 10 delovnih dni.

 

Tekom celega postopka smo vam vedno na voljo – za kakršnakoli vprašanja – na e-naslovu pokojnina.upokojitev.si@generali.si.

 

Kje oddate izpolnjen Informativni izračun pokojninske rente Dodatna pokojnina z izbrano rento ali Zahtevek za enkratni odkup sredstev?

Podpisani Informativni izračun pokojninske rente Dodatna pokojnina z izbrano rento ali Zahtevek za enkratni odkup sredstev oddajte osebno na najbližji poslovalnici Generali zavarovalnice. Zaradi osebne identifikacije je nujno, da obiščete poslovalnico.

S seboj obvezno prinesite tudi:

  • dokazila o upokojitvi – kopijo kartice upokojenca ali celotno kopijo odločbe Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije,
  • osebni dokument (osebna izkaznica ali potni list) in
  • bančno kartico.

 

Če imate privarčevana pokojninska sredstva pri drugi zavarovalnici, jih lahko prenesete

Če ste za dodatno pokojnino varčevali pri različnih zavarovalnicah in ste se odločili za izplačilo pokojninske rente pri Generali zavarovalnici, nam poleg izpolnjenega Informativnega izračuna pokojninske rente Dodatna pokojnina dostavite tudi izpolnjeni Zahtevek za prenos sredstev v Dodatno pokojnino. Enkratnega odkupa sredstev, ki jih imate pri drugih zavarovalnicah, ne izvajamo.

Ostalo bomo za vas brezplačno uredili mi in tako poskrbeli, da bodo vaša skupna sredstva na voljo za izplačevanje pokojninske rente iz drugega pokojninskega stebra.

 

Ali lahko sredstva, privarčevana v dodatnem pokojninskem zavarovanju, odkupim v enkratnem znesku?

Enkratno izplačilo dodatnega pokojninskega zavarovanja je mogoče, a ne vedno. Pogoje predpisuje  ZPIZ-2.

Sredstva, ki jih je delodajalec vplačal na vaš osebni račun do 31. 12. 2012 (po ZPIZ-1) in vaša individualno vplačana sredstva lahko v celoti odkupite kadar koli, tudi pred upokojitvijo.

V enkratnem znesku se lahko izplačajo tudi sredstva, ki jih je delodajalec vplačal na vaš osebni račun po 1. 1. 2013 (po ZPIZ-2), vendar le, če ob upokojitvi, tj. uveljavitvi pravice do pokojninske rente znašajo 6.172,89 evra (za leto 2024) ali manj. Če je znesek teh privarčevanih sredstev višji, je obvezno izplačilo v obliki pokojninske rente.

 

Če se odločite za enkratni odkup sredstev, skladno z zakonom plačate:

  • do 1 % izstopnih stroškov,
  • 25 % akontacije dohodnine (končni poračun v okviru vaše letne dohodnine),
  • 8,5-% davek od prometa zavarovalnih poslov, če privarčevana sredstva dvignete v enkratnem znesku pred potekom 10 let od začetka varčevanja v dodatnem pokojninskem zavarovanju.

 

Enkratni odkup sredstev se šteje tudi med dohodke in tako v tekočem koledarskem letu vpliva na poračun vaše letne dohodnine.

 

Višina pokojninske rente je odvisna od več dejavnikov

Višina vaše pokojninske rente je odvisna od:

  • višine privarčevanih sredstev v dodatnem pokojninskem zavarovanju,
  • vaše starosti ob začetku izplačevanja pokojninske rente,
  • izbrane vrste pokojninske rente,
  • izbrane zajamčene dobe in
  • določil Pokojninskega načrta za izplačevanje pokojninske rente – Dodatna pokojnina.

Če je od vključitve v dodatno pokojninsko zavarovanje minilo manj kot 10 let, se privarčevana sredstva, ki so namenjena izplačilu pokojninske rente, zmanjšajo za davek od prometa zavarovalnih poslov v višini 8,5 %.

 

Najnižja višina mesečne pokojninske rente je 30 evrov. Če je izračunani znesek mesečne rente nižji od 30 evrov, se pokojninska renta izplačuje četrtletno, polletno ali letno.

 

3. korak: Sklenitev zavarovanja Dodatna pokojnina

Pred sklenitvijo Dodatne pokojnine bomo vaša sredstva dodatnega pokojninskega zavarovanja prenesli v kritni sklad za izplačevanje pokojninske rente Dodatna pokojnina.

Znesek, ki smo vam ga sporočili na Informativnem izračunu pokojninske rente Dodatna pokojnina, se je do prenosa sredstev lahko spremenil (npr. vmes je pretekel en mesec in se je vrednost enot premoženja lahko spremenila), zato vam po prenosu sredstev v kritni sklad Dodatna pokojnina še enkrat izračunamo višino pokojninske rente. Zavarovalno polico z datumom začetka veljavnosti police in zneskom obroka rente pošljemo na vaš poštni naslov.

 

Začetek izplačevanja pokojninske rente

Prvi obrok pokojninske rente prejmete na vaš osebni transakcijski račun v mesecu začetka veljavnosti police Dodatne pokojnine. Renta za tekoče obdobje (mesečno, četrtletno ali polletno izplačilo) se izplačuje na deseti delovni dan v mesecu.

V času trajanja izplačila Dodatne pokojnine nam morebitno spremembo vašega transakcijskega računa ali drugih podatkov z izpolnitvijo Zahtevka za enostavne spremembe na zavarovalni polici za izplačevanje pokojninske rente sporočite na obdelava.pokojnina.si@generali.com.

 

Trajanje izplačevanja pokojninske rente

Pokojninsko rento, ki ste jo izbrali na Informativnem izračunu pokojninske rente Dodatne pokojnine, boste prejemali do konca svojega življenja.

Zneski obrokov izbrane pokojninske rente in dinamika izplačevanja obrokov se ne spreminjajo in ostajajo enaki, kot so bili določeni ob sklenitvi zavarovanja Dodatna pokojnina.

 

Na voljo so različne možnosti izplačila Dodatne pokojnine

Zajamčeno izplačilo pomeni, da je izplačilo pokojninske rente zagotovljeno in dedno, tudi če zavarovanec umre v času zajamčene dobe izplačevanja pokojninske rente. Preostanek še ne izplačane rente v zajamčenem obdobju se upravičencem v primeru smrti ali dedičem izplačuje do konca zajamčene dobe, ki jo je zavarovanec izbral ob sklenitvi zavarovanja.

Doživljenjska pokojnina z opcijo časovno omejeno zajamčeno izplačilo

Pokojninsko rento vam izplačujemo v enaki višini od začetka zavarovanja do vključno meseca, v katerem umrete. Zajamčeno dobo izplačevanja izberete sami.

Dvostopenjska pokojnina z opcijo časovno omejeno zajamčeno izplačilo

Pomeni, da v dveh obdobjih prejemate dve različni višini rente:

  • v obdobju, ki ga izberete za izplačilo dvostopenjske pokojninske rente, lahko prejmete največ dvojno mesečno višino osnovne pokojninske rente.  V tem obdobju je renta tudi dedna;
  • po preteku tega izbranega obdobja boste prejemali osnovno pokojninsko rento do konca svojega življenja.

Dvostopenjska pospešena pokojnina z opcijo časovno omejeno zajamčeno izplačilo

To je pokojninska renta, pri kateri se vam večino privarčevanih sredstev izplača v začetnem obdobju izplačevanja, ki ste ga sami izbrali. To obdobje lahko traja največ 10 let, v tem obdobju je renta tudi dedna. Po preteku tega obdobja boste prejemali nižji znesek do konca svojega življenja.

Pospešeno pokojninsko rento je skladno z zakonom mogoče zahtevati samo za:

  • sredstva iz naslova vseh vplačanih sredstev do 31. 12. 2012 skladno z ZPIZ-1,
  • vsa individualno vplačana sredstva skladno z ZPIZ-2.
  • sredstva, ki jih je delodajalec vplačeval na vaš osebni pokojninski račun po 1. 1. 2013, skladno z ZPIZ-2 in če so manjša od 20.000 evrov.

 

Pogosta vprašanja o izplačevanju Dodatne pokojnine

Kaj mi priporočate: izplačilo pokojninske rente ali enkratno izplačilo sredstev dodatnega pokojninskega zavarovanja?

Ker so okoliščine vsakega člana dodatnega pokojninskega zavarovanja različne, na to vprašanje ni mogoče odgovoriti splošno. Na odgovor lahko vpliva več dejavnikov; od višine privarčevanih sredstev, zakonskih omejitev višine izplačil sredstev, davčne obravnave, pa do vaših želja in potreb.

Da boste lahko sprejeli najboljšo odločitev, bomo v našem odgovoru na vaše poizvedovanje podrobno predstavili vse možnosti, skladne z veljavno zakonodajo in davčne vidike izplačevanja sredstev. To vse prejmete pisno, lahko pa nas tudi pokličete, da odgovorimo na dodatna vprašanja ali morebitne nejasnosti.    

 

Ali moram o izplačilih moje pokojninske rente obvestiti Finančno upravo Republike Slovenije (v nadaljevanju FURS)?

Ne. Generali zavarovalnica najpozneje do 31. januarja v tekočem koledarskem letu FURSU pošlje obvestilo o vseh izplačilih pokojninski rent in obračunanih akontacij dohodnine za preteklo koledarsko leto. Poročani znesek izplačila je upoštevan pri vaši napovedi dohodnine.

Tudi na vaš poštni naslov pošljemo Povzetek obračuna dohodkov, izplačanih v preteklem koledarskem letu. Po prejemu tega obvestila vam ni treba storiti ničesar, vseeno pa ga shranite in ob prejemu informativnega izračuna dohodnine s strani FURS-a preverite pravilnost podatkov in odmerjene dohodnine.

 

Ali pri izplačilu pokojninske rente Dodatne pokojnine nastanejo kaki stroški?

Da, navedeni so v Pokojninskem načrtu za izplačevanje pokojninske rente Dodatna pokojnina.

 

Ali se prejeti zneski pokojninske rente štejejo k dohodkom za poračun moje letne dohodnine?

Da, vendar je za pokojninske rente priznana 50 % davčna olajšava pri poračunu dohodnine. V davčno osnovo se tako upošteva le polovica izplačane pokojninske rente, druga polovica je brez obdavčitve.

Dejanska obdavčitev pokojninske rente je za večino upokojencev večinoma med 2 % in 5 % izplačane pokojninske rente.

 

Ali se pri izplačilu moje pokojninske rente odvede tudi akontacija dohodnine?

Pri pokojninskih rentah, ki so nižje od 160 evrov, se akontacija dohodnine ne obračunava. Če pa je znesek obroka pokojninske rente enak ali višji od 160 evrov, se od polovice pokojninske rente odvede tudi 25 % akontacije dohodnine. Na vaš račun se izplača razlika.

Če kot prejemnik rente ocenite, da bo akontacija dohodnine previsoka glede na vašo pričakovano dohodnino na letni ravni:

  • se lahko odločite za prejem rente po obračunani nižji  stopnji akontacije v višini 16 % in
  • o tem vsako leto obvestite Generali zavarovalnico in FURS na posebnem obrazcu.

 

Ali so moja privarčevana sredstva v kritnem skladu Dodatna pokojnina, iz katerega se izplačuje moja pokojninska renta, na varnem?

Da. Generali zavarovalnica vam že ob sklenitvi zavarovanja zagotavlja zajamčeno tehnično obrestno mero, ki je upoštevana pri izračunu zneska vaše pokojninske rente.

Če je tehnični rezultat poslovanja kritnega sklada v preteklem obračunskem koledarskem obdobju pozitiven, ste udeleženi tudi pri dobičku iz poslovanja kritnega sklada. Tehnični rezultat poslovanja se izračuna kot razlika med prihodki in odhodki poslovanja kritnega sklada, v katerih se upošteva tudi zajamčena obrestna mera ob sklenitvi zavarovanja.

Pri razdelitvi letnega dobička so udeležene vse police, veljavne na dan 31. decembra preteklega zaključenega koledarskega leta. Generali zavarovalnica vas o pripisu dobička za preteklo koledarsko leto pisno obvesti na vaš poštni naslov v mesecu maju tekočega koledarskega leta.

Več informacij najdete v pokojninskem načrtu za izplačevanje pokojninske rente Dodatna pokojnina, ki ga prejmete ob sklenitvi zavarovanja.

 

Kaj se zgodi s sredstvi po polici za izplačevanje pokojninske rente v primeru moje smrti?

Neizplačana sredstva v primeru smrti v času zajamčene dobe izplačevanja pokojninske rente, so dedna. Do njih je upravičen:

  • upravičenec/-ci v primeru smrti, ki je/so naveden/-i na polici ali
  • dedič/-i, če upravičenec/-ci ni/-so naveden/-i na polici.

 

Upravičenec v primeru smrti mora za izplačilo sredstev po polici predložiti potrdilo o smrti zavarovanca. V tem primeru sredstva ne bodo vključena v zapuščinski postopek.

Dedič mora za izplačilo sredstev po polici predložiti kopijo pravnomočnega dednega sklepa ali dednega dogovora. Če v pravnomočnem sklepu o dedovanju ali dednem dogovoru ni določeno, kdo deduje privarčevana sredstva dodatnega pokojninskega zavarovanja, ker je bila ta oblika premoženja pokojnika najdena kasneje, je treba to premoženje prijaviti pri istem sodišču, ki je opravilo zapuščinski postopek, da določi dediče.

Generali zavarovalnica izplača preostala sredstva za izplačilo pokojninske rente v zajamčenem obdobju upravičencu ali dediču skladno s pokojninskim načrtom in zakonodajo. Zahtevek za izplačilo preostalih sredstev mora upravičenec ali dedič oddati osebno v najbližji poslovalnici Generali zavarovalnice, saj je potrebna osebna identifikacija.

 

Generali zavarovalnica na povpraševanje posameznikov o morebitnih zavarovanjih umrlega lahko odgovori le upravičencu v primeru smrti, navedenim na polici in se izkaže z osebnim dokumentom, da je upravičenec. Če predvidevate ali veste, da je umrli imel zavarovanje, pri prijavi premoženja navedite tudi to možnost. Poizvedbo pri zavarovalnicah glede zavarovanj umrlega lahko opravi le pristojno sodišče.

 

 

Izplačilo pokojninske rente povsem preprosto

Spoznajte izplačilo pokojninske rente Dodatna pokojnina in naročite informativni izračun.

Preverite, kako