NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

04.04.2023 | 6 min branja | Zdravje

Infantilni spazmi - več kot le krči pri dojenčku: kaj storiti?

Dojenček uživa v mamičini masaži. Simbolna fotografija za članek Infrantilni spazmi

Od trenutka, ko se otrok rodi, se starši trudijo razumeti njegove potrebe in skrbeti zanj po svojih najboljših močeh. To pomeni, da razumejo, da bo otrok pogosto jokal ali s svojim vedenjem kako drugače jasno nakazal, da je lačen, da ga zebe, da ima kolike oziroma da je nekaj narobe. Vendar pa krči pri dojenčku niso vedno nedolžni.

Za krči se lahko skrivajo tudi druge težave, kot so infantilni spazmi (krči ali napadi salaam), ko novorojenčka strese za sekundo, kot da bi ga zmrazilo brez zunanjega vzroka. Ni jih vedno lahko prepoznati.

Če jih ne odkrijemo pravočasno, lahko infantilni spazmi povzročijo izredno škodljive in trajne posledice, vključno z resnimi nevrološkimi okvarami, ali celo smrt. 

Pravočasna diagnoza in ustrezno zdravljenje lahko otroku zagotovita normalen razvoj in življenje. Bodite pozorni na najpogostejše znake infantilnih spazmov, da jih boste znali prepoznati in da boste vedeli, kaj storiti, če opazite nenadne krče pri dojenčku.

 

Kdaj se pojavijo infantilni spazmi?

Pri infantilnih spazmih gre za obliko epilepsije, ki se pojavi pri nekaterih dojenčkih. Lahko se pojavijo med 2. in 12. mesecem starosti. Najpogosteje pa se pojavijo med 4. in 8. mesecem starosti. 

Spazmi navadno trajajo manj kot sekundo in se običajno pojavljajo v krajših, približno 5- do 10-sekundnih razmikih

V 90 % primerov se infantilni spazmi pojavijo pred 1. letom starosti.

 

Vzroki infantilnih spazmov

Za pojav infantilnih spazmov obstaja več vzrokov. Na splošno se najpogosteje pojavijo pri otrocih s poškodbo možganov ali razvojnimi težavami, celo pri tistih, ki že imajo postavljeno diagnozo. 

Najpogostejši vzroki za pojav infantilnih spazmov so:

  • malformacija možganov,
  • presnovne motnje,
  • genetske motnje, kot so Downov sindrom, cistična fibroza in mišična distrofija,
  • tuberozna skleroza, dedna bolezen, ki pogosto povzroči pojav infantilnih spazmov,
  • pomanjkanje kisika med porodom, dilatacijo ali iztisom novorojenčka,
  • hude poškodbe glave v prvih letih zgodnjega otroštva.

Vzrokov za nastanek infantilnih spazmov pa ni vedno mogoče ugotoviti, zato je pomembno znati prepoznati simptome. 

👉 Morda vas bo zanimalo še: Kako pomagati dojenčku pri izraščanju prvih zobkov?

Simptomi infantilnih spazmov

Infantilni spazmi se navadno izrazijo v obliki krčev pri dojenčku. A za razliko od kolik pri infantilnih spazmih otrok nenadoma pokrči roke, telo otrpne, hrbet se upogne, noge pa se iztegnejo

Simptomi pa so pogosto neopazni, lahko jih zamenjamo za prestrašenost, ali pa jih skoraj ni mogoče prepoznati. Pravzaprav so lahko tako komaj opazni, da se izrazijo le kot rahel nagib glave z zavijanjem oči ali rahlo kruljenje v trebuščku

Kdaj najlažje odkrijete napade pri novorojenčkih? Spazmi se navadno ne pojavljajo med spanjem, ampak kmalu potem, ko se novorojenček zbudi oziroma v prehodu iz spanja v budno stanje

👉  Pri dojenčkih in otrocih do 6. leta starosti bodite pozorni tudi na vročinske krče, ki jih lahko povzroči hiter dvig telesne temperature ob bolezni.

 

Kaj lahko storite, če sumite, da so krči pri dojenčku infantilni spazmi? 

Infantilne spazme je treba odkriti čim prej. Pravzaprav pravočasna diagnoza prispeva k ustreznemu zdravljenju otroka in prepreči težke poškodbe možganov v prihodnosti. 

Če domnevate, da so se pri vašem otroku pojavili infantilni spazmi, se za ustrezno diagnozo obrnite na svojega pediatra. V spodnjem videu vam bomo razkrili 4 korake, ki jih upoštevajte, če se vam zdi, da so se pri vašem dojenčku pojavili spazmi. 

 

Westov sindrom 

Westov sindrom je epileptična encefalopatija, ki se pojavi pri poškodbi možganov. Pogosto pravijo, da je ta bolezen vzrok žalosti pri otrocih s tem sindromom, saj nekateri simptomi, kot so mišični spazmi, otroku onemogočijo smejanje

Sindrom je poimenovan po angleškem zdavniku dr. Williamu Jamesu Westu, ki je te spremembe prvič zaznal pri svoji hčerki in jih opisal v znanstvenem članku.

Stopnja umrljivosti pri otrocih z Westovim sindromom je 5-odstotna, zato je koristno, če starši poznajo znake, da jih lahko čim prej prepoznajo. 

 

Westov sindrom se pojavlja pri 1 na 2000 do 4000 živorojenih otrok in je pogostejši pri dečkih.

 

Znaki Westovega sindroma

Westov sindrom se izrazi s 3 simptomi: napadi ali infantilni spazmi, zaostajanje ali nazadovanje v psihomotoričnem razvoju ter spremembe v elektroencefalogramu. Tri navedena stanja pa se pri otroku ne pojavijo vedno, četudi ima sindrom.

  • Epileptični krči. Gre za nenadno krčenje vratu, okončin in trupa pri novorojenčku. 
  • Pozen psihomotorični razvoj. Do zastajanja v razvoju novorojenčka lahko pride pred ali po pojavu spazmov. Otrok prične izgubljati motorične sposobnosti in pride do nevroloških sprememb.
  • Spremembe v elektroencefalogramu. Te so znane kot hipsaritmija, za katero so značilne nenormalne aktivnosti možganov. S pravočasnim odkritjem je kakovost življenja novorojenčkov navadno precej visoka.

Zdravljenje Westovega sindroma

V ospredju zdravljenja Westovega sindroma je zagotavljanje višje kakovosti življenja otrok. Tako zdravljenje infantilnih spazmov navadno vključuje predpisovanje zdravil za zmanjšanje ali odpravo napadov, kot so antikonvulzivi, kortikosteroidi ali vigabatrin. Zaradi teh zdravil lahko približno 10 % pacientov ponovno normalno zaživi. 

Če pa zdravilo ne uspe nadzirati spazmov, pediater staršem predpiše ketogeno dieto in jim jo pojasni. Gre za način prehrane z visoko vsebnostjo maščob in nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov

Pomembno je, da tovrstno dieto spremlja strokovnjak za prehrano, ki lahko ustrezno načrtuje obroke in zagotovi, da otrok prejme vse potrebne hranilne snovi za ustrezen razvoj. 

Ne glede na terapijo, lahko infantilni spazmi izginejo po petem letu starosti otroka. Otroci, ki so imeli pred napadi normalen psihomotoričen razvoj se normalno psihomotorično razvijajo, lahko pa nekoliko nazadujejo v razvoju.

 

Pogosta vprašanja o infantilnih spazmih

Kako lahko prepoznam, da ima moj otrok Westov sindrom? 

Eden od načinov, kako prepoznati, da ima vaš otrok Westov sindrom, je, da opazite izgubo motoričnih sposobnosti, kot so težave pri obračanju telesa ali nezmožnost pokončnega sedenja. Če pri vašem dojenčku opazite nenavadne gibe, kot je trzanje, ima morda Westov sindrom. 

Pri otroku se lahko pokažejo tudi nevrološke težave, kot je pomanjkanje refleksov ali nezmožnost sledenja predmetom z očmi. Pri novorojenčkih pa lahko pride do težav z njihovim vzorcem spanja – ali spijo manj, kot je priporočeno, ali pa se nenadoma prebudijo. 

Pri dojenčku pogosto pride tudi do nenadnih sprememb v razpoloženju – otrok se več ne smeje, postaja vse bolj razdražen in joka brez očitnega razloga. 

Kako vem, ali ima moj otrok napad? 

Napad je silovito, nenamerno trzanje večine otrokovih mišic. Starši teh napadov pogosto ne morejo prepoznati, lahko pa opazijo, da se dojenček nenavadno premika

Napadov pri novorojenčkih ni vedno lahko prepoznati. Pravzaprav se včasih napad izrazi le zato, ker novorojenček nenamerno premika usta ali žveči. Otrok škili, včasih pa tudi neha dihati. 

Pri večjih dojenčkih ali otrocih je trzanje mišic, ki ga povzročijo napadi, bolj opazno. Prav tako se pojavi nenamerno tresenje rok in nog. 

Kaj so epileptični krči? 

Epileptični krči so vrsta epileptičnih napadov, značilnih za obdobje otroštva, ki je bilo že v preteklosti pogosto povezano z Westovim sindromom. Obstajajo tri vrste krčev: fleksija, ekstenzija ali oboje. 

Epileptični krči povzročijo otrdelost rok in nog ter naprej nagnjeno glavo dojenčka. Običajno trajajo eno ali dve sekundi, čeprav se večinoma pojavijo v krajših razmikih. Ne smemo pa jih zamenjati z drugimi boleznimi, kot so kolike pri dojenčku, kolcanje ali refluks. 

Vzroki za pojav infantilnih spazmov so lahko poškodba možganov dojenčka ali presnovne in genetske motnje. Včasih, čeprav ne pogosto, so povezani s pomanjkanjem vitamina B6. 

 

 

Želite prejemati koristne vsebine in dojenčku zagotoviti štipendijo?

Prijavite se za prejemanje mesečnih video vsebin in priročnikov in sodelujte v žrebanju za 5-letno štipendijo v višini 100 €.

Prijavite se