NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

23.09.2023 | 8 min branja | Šport

Da bo tek res okolju prijazen: trajnostna tekaška oprema

Tekača, ki ljubi tek v naravi, lahko spremlja trajnostna tekaška oprema.

Tek izboljša vašo telesno pripravljenost in hkrati spodbuja vaše zdravje. Hkrati je tek lahko ena najbolj trajnostnih športnih vrst, saj zanj potrebujete le malo opreme – večino dela opravi kar vaše telo. Seveda pa je pomembno tudi okolje, v katerem tečete – na vsak trening vplivajo narava in vremenske razmere. Zato ni presenetljivo, da je za tekače pomembno tudi zdravje našega planeta. Trajnost je dandanes del dobrega življenja in trajnostna tekaška oprema je eden od korakov do bolj trajnostnega teka.

 

Trajnostni tek se začne pri izbiri tekaške opreme. V tem nasvetu boste izvedeli:

  • Na katere certifikate morate biti pozorni, ko iščete športna oblačila, proizvedena pošteno do delavcev.
  • Poleg materialov imajo pri trajnosti izdelkov pomembno vlogo tudi transportne poti in pravične delovne razmere.
  • Vire lahko varčujete tudi tako, da skrbite za svojo opremo, da vam bo čim dlje služila.

 

Trajnostna oblačila za tek: kako teči na okolju prijazen način

Tekaška oblačila morajo hkrati opravljati več različnih nalog. Dobro morajo izgledati, se odlično prilegati, dihati, vpijati znoj in tako naprej. Trajnostna bombažna tkanina še zdaleč ne more zadostiti vsem tem zahtevam.

Trenutno so rešitev različna sintetična vlakna, ki pa temeljijo na nafti in so temu primerno škodljiva za okolje. Nekateri proizvajalci so se specializirali za reciklirani poliester in razvili ustrezne linije izdelkov, a tudi poliester se lahko proizvaja le na osnovi nafte.

Trajnostna tekaška oprema oziroma oblačila so izdelana iz naravnih tkanin in recikliranih materialov, z uporabo procesov predelave, ki so za okolje manj obremenjujoči in npr. zahtevajo manj virov, kot sta voda in energija.

Ekološke tkanine

Ekološke tkanine so ena najpomembnejših surovin za proizvodnjo trajnostnih tekaških oblačil in vsakdanjih oblačil. Ekološke tkanine so običajno pridelane etično ter z manj surovinami in kemikalijami.

Ekološki bombaž je priljubljena izbira za tekaška oblačila. Pri njegovi pridelavi se porabi manj vode in energije kot pri običajnem bombažu. Pridelava klasičnega bombaža je veliko hitrejša, vendar zahteva več kemikalij in pesticidov, ki so škodljivi za pridelovalce in okolje.

Bambus je hitro rastoča rastlina, ki ne potrebuje velikih količin vode, pesticidov ali insekticidov. Ima lastnosti, ki omogočajo, da odvaja vlago, je antibakterijski in elastičen, zato je zelo primeren za športna oblačila.

Konoplja se pogosto uporablja v tekstilni industriji, vendar manj v proizvodnji tekaških oblačil. Konopljo je mogoče gojiti brez uporabe pesticidov in insekticidov. Konoplja tudi ščiti pred UV-žarki in je antibakterijska, poleti hladi, pozimi pa greje, ni pa tako elastična kot druga vlakna.

Merino volna je iskana kot naravna funkcionalna tkanina, zlasti jeseni in pozimi. Tkanina naravno diha, dobro izolira, se hitro suši, je antibakterijska in ne vpija zlahka vonjav. Tekaška oblačila iz merino volne je treba redkeje prati in jih je mogoče večkrat obleči. Standard Responsible-Wool označuje, da se z ovcami dobro ravna in da so kmetje pošteno plačani.

Liocel (Tencel) temelji na celulozi, ki se pridobiva iz lesa. Oblačila iz liocela so zato biorazgradljiva in bi se razgradila, ne da bi pustila škodljive ostanke v tleh ali podtalnici. Oznake, kot sta FSC ali PEFC, potrjujejo, da osnovni material izvira iz trajnostne pridelave.

Vlakna Seacell so popolnoma biološko razgradljiva. Izdelana so iz celuloze in alg - po istem postopku kot vlakna liocel. Ta postopek velja za energetsko varčnega, uporabljene kemikalije pa se povrnejo in ostanejo v zaprtem krožnem postopku.

Reciklirani materiali

Pri recikliranih materialih se kot glavne surovine za izdelavo oblačil uporabljajo industrijski in gospodinjski odpadki.

Reciklirani poliester iz predelanih plastenk in drugih industrijskih poliestrskih odpadkov je na primer prva izbira za tekaška oblačila. Ima odlične lastnosti, zaradi katerih je primeren za športna oblačila, kot sta trdnost in elastičnost.

Tkanina Sympatex je zračna, vodoodporna in nudi zaščito pred vetrom. Proizvedena je na podnebno nevtralen način iz recikliranih molekul poliestra in polieterja - in jo je še vedno mogoče v celoti reciklirati. Ima certifikat Oeko-Tex Standard 100 in Bluedesign ter je zdravju neškodljiva.

Econyl je recikliran najlon in je še en primer visoko zmogljive tkanine, iz katere je narejena trajnostna tekaška oprema. Izdelan je iz odpadkov, kot so ribiške mreže, ostanki tkanin in drugi. Njegove lastnosti so zelo podobne lastnostim recikliranega poliestra, kar zadeva elastičnost in trajnost.

 

Pomemben je tudi način izdelave, ne zgolj material

Poleg premišljene izbire materialov, se številna podjetja zavzemajo za dobre delovne pogoje pri svojih dobaviteljih. Iniciative, kot je Fair Wear Foundation, omogočajo dober pregled proizvajalcev, ki so k temu zavezani.

 

Na kaj morate biti pozorni pri oblačilih, ko kupujete trajnostno tekaško opremo

Ni vedno lahko določiti, kako skromen pri izkoriščanju naravnih virov ali kako družbeno odgovoren je funkcionalni material. Kakovostna oblačila za tekače in športnike so izdelana iz vsaj 74 % recikliranih materialov in z manj surovinami. Ponašajo se s certifikatom Global Recycled Standard (GRS) in certifikatom Oeko-Tex Standard 100.

Da bi potrošniki lažje prepoznali te izdelke, obstajajo različni certifikati, kot je že omenjeni Oeko-Tex. Upoštevani so tudi drugi vidiki, na primer to, da izdelava običajno poteka lokalno, kar zmanjšuje transportne razdalje in emisije CO2. Po možnosti se kot surovina uporabljajo reciklirani sintetični materiali, ki zato ne končajo na odlagališčih ali v oceanih.

 

Kakšni naj bodo trajnostni tekaški čevlji?

Dobri tekaški čevlji so nepogrešljiv del vaše opreme. Trajnostna tekaška oprema ni pri tem nobena izjema. Današnji tekaški čevlji so sestavljeni iz do dvajsetih različnih delov, od katerih je večina izdelana iz umetnih mas in pen na osnovi mineralnega olja, kot so termoplastični poliuretan (TPU), poliester in etilen-vinil acetat (EVA).

Te mase so poceni, lahko se proizvajajo v velikih količinah in imajo odlične lastnosti za zunanje materiale in vmesne podplate - vendar niso biološko razgradljive. Poleg tega pogoji proizvodnje tekaških čevljev v velikih tovarnah v Aziji niso ravno trajnostni in so vprašljivi tudi s človeškega vidika.

Številni proizvajalci si prizadevajo izdelati tekaške copate iz alternativnih materialov, ki imajo sprejemljive lastnosti. Vse pogosteje se uporabljajo alternativni materiali iz recikliranega poliestra ali naravnih surovin. Nekateri proizvajalci uporabljajo lepila na vodni osnovi, ki so veliko manj škodljiva za okolje.

Tekaški copati so trajnostni tudi, če so izdelani v državi, kjer so na voljo, ali če ne potrebujejo dolgih transportnih poti.

Do 62 % trajnostnih ali recikliranih surovin uporablja francoski proizvajalec Veja, kjer so pozorni na trajnost, pošteno proizvodnjo in zeleni odtis. V proizvodnji se uporabljajo naraven lateks, reciklirani materiali in organski bombaž, pa tudi mešanice materialov brez nafte in reciklirane plastenke.

Merino volna kot zunanji material je bistvo blagovne znamke Giesswein. Avstrijski proizvajalec tkanine izdeluje lokalno v skladu z etičnimi in ekološkimi standardi. To vključuje preprečevanje nastajanja odpadnih tkanin in uporabo reciklirane vode. Del ponudbe blagovne znamke Giesswein je tudi zunanji podplat iz naravnega kavčuka.

Proizvajalec Reebok ima v svoji ponudbi tekaške copate, izdelane iz 50 % sestavin rastlinskega izvora. Ti vključujejo vmesni podplat iz ricinusovega olja, podplat iz kavčuka, vložek iz alg ali zunanji material iz evkaliptusa.

👉  Kaj žene trajnostna podjetja? Preberite, zakaj je trajnostni razvoj koristen za podjetja.

 

Trajnostni tekaški čevlji: nasveti za nakup

Tudi ko potrebujete nove tekaške čevlje, bodite pozorni na trajnostne certifikate. Ti so dober pokazatelj prijaznosti obutve do okolja. Povprašajte po proizvajalcih, ki so specializirani za takšno obutev.

Čeprav bo to na začetku bolj obremenilo vašo denarnico, razmislite o nakupu več parov tekaških copat naenkrat. Tako boste lahko tekaške čevlje uporabljali izmenično, s tem pa boste podaljšali njihovo življenjsko dobo. Poleg tega se bodo mokri čevlji lahko popolnoma posušili, preden jih ponovno obujete. Običajno traja do štiri dni, da so tekaški copati, ki so se zmočili, spet pripravljeni za uporabo.

Smiselno je tudi, da tekaške copate kupite v Sloveniji, saj se tako izognete nepotrebnemu prevozu in s tem povezanim vplivom na okolje.

 

Trajnostna tekaška oprema - še nekaj trikov

Za bolj trajnostni tek pa lahko s svojo tekaško opremo ravnate še takole.

Oblačila

  1. Še en trik za trajnostna tekaška oblačila je določen delež deviške volne v tekaških hlačah ali majici. Deviška volna namreč zmanjšuje nastajanje neprijetnih vonjav, zato vam tekaških oblačil ni treba tako pogosto prati. S tem se zmanjša poraba energije in vode.
  2. Če to ni dovolj, imamo za vas še majhen tekaški trik: Po teku se preprosto oprhajte z oblačili (seveda brez čevljev) ali pa tekaška oblačila vzemite s seboj pod tuš. Voda tako ali tako teče. Zakaj ne bi hkrati oprali tudi oblačil in jih obesili, da se posušijo?

Čevlji

  1. Po intenzivnem teku jim dajte čas, da se spet raztegnejo.
  2. Za manjšo obrabo naj bodo čevlji vedno čisti. Za čiščenje tekaških čevljev uporabljajte mlačno vodo in primerno krtačo ter se izogibajte agresivnim čistilnim sredstvom in kemikalijam.
  3. Čevlje sušite v dobro prezračevanem prostoru, notranjost pa napolnite s časopisom. Ne sušite jih na radiatorju ali na neposredni sončni svetlobi. Tako boste podaljšali njihovo življenjsko dobo.
  4. Če pa se na čevlju kaj poškoduje, na primer strga, obiščite čevljarja. Pogosto vam lahko pomaga in vam tako prihrani nakup novih čevljev.

👉  Nasvet za vegane! Preberite, na kaj morate biti pozorni tekači, ki se prehranjujete vegansko!

 

Okolju prijazna tekaška oprema: majhni pomočniki za ekološki odtis.

Zaradi vse večje okoljske ozaveščenosti obstaja danes trajnostna alternativa že za skoraj vsak vsakodnevni izdelek. Steklenice za pijačo brez plastike na primer nadomeščajo številne običajne plastenke za pijačo. Po vsem svetu se reciklira le ena od desetih plastenk. Tako že z naložbo v trajnostni bidon za vodo poskrbite, da bo vaša tekaška oprema bolj trajnostna.

Seveda morate biti pri nakupu drugih športnih oblačil, kot so kape, rokavice ali spodnje perilo, pozorni tudi na zgoraj omenjene certifikate in sestavo materialov.

Sončna očala poleti ščitijo vaše oči pred škodljivim UV-sevanjem. Tudi tu obstajajo trajnostne alternative, ki vaše oči in planet ščitijo pred večjo škodo.

 

Sklep: Trajnostna tekaška oblačila niso nujno luksuz

Trajnost danes ni več eksotična tema. Pravzaprav je okoljsko ozaveščen življenjski slog v naši družbi zaželen ideal. S tem člankom smo vas morda vsaj malo opozorili na to temo in vam pokazali, da trajnostna tekaška oblačila niso vedno povezana s pretiranimi stroški.

Okoljsko ozaveščen tek se ne uresničuje le med samo športno dejavnostjo, temveč se začne že pri opremi. Kakovostna oblačila in tekaški čevlji poskrbijo vsaj za to, da vam ni treba nenehno kupovati novih čevljev ali hlač. Če poleg tega cenite tudi poštene proizvodne pogoje in trajnostne materiale, prispevate svoj delež k prihodnosti našega planeta in družbe.

👉  Morda vas bo zanimalo tudi: Trajnostni turizem: okolju prijazne zelene počitnice.

 

 

Viri, uporabljani pri pripravi tega nasveta

Transparency, Veja
Giesswein Green Strategy, Giesswein 
10 of the most environmentally friendly running brands, Runners's World

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic in bodite obveščeni o novih objavah.

Pridružite se