NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

05.07.2024 | 7 min branja | Avto

Avto v toči, neurju ali poplavi – kaj krije zavarovanje?

Vsako leto se več pogovarjamo o vremenskih pojavih in premoženjskih škodah, ki jih povzročijo. Zrna toče so vse večja, nalivi vse močnejši, jekleni konjički pa so pogosto žrtve. Zavarovanje proti toči je jasno vsem, a zavarovanja krijejo mnogo več.

S cenilci zavarovalnice Generali smo se pogovarjali o škodah, ki jih različni vremenski pojavi povzročajo našim zavarovancem in katera zavarovalna kritja jih obvarujejo pred finančnimi posledicami teh škod.

Preberite 7 primerov.

 

1. Avto vam je poškodovala toča

Večino voznikov (sploh poleti), najbolj skrbi toča. Manjša zrna praviloma niso problematična, večja pa lahko pustijo posledice na pločevini – še večja pa razbijajo stekla. V domači garaži je avto na varnem, v mestu se morda lahko umaknete v kakšno podzemno garažo, če vas toča ujame na cesti pa se običajno ne morete varno umakniti.

Poškodbe zaradi toče boste imeli krite z delnim avtomobilskim kaskom Toča, ki običajno nima odbitne franšize, zato bo škoda poplačana v celoti. To velja tudi, če imate zaradi toče počeno vetrobransko steklo. Kadar je vzrok poškodbe toča, je splošni avtomobilski kasko ne krije. Lahko pa uveljavljate zavarovanje delnega kaska Stekla, kjer se stranke najpogosteje odločajo za sklenitev zavarovanja za kritje brez odbitne franšize.

Popravilo škode na avtomobilu, ki jo je povzročila toča, lahko stane tudi več tisoč evrov, zato je delni kasko močno priporočljiv še posebej takrat, ko avto redno parkirate na prostem, bodisi v službi ali doma.

 

2. Zaradi močnega sunka vetra ste se zaleteli v avto na sosednjem voznem pasu

V močnem vetru se hitro zgodi, da izgubite nadzor nad vozilom, taka nesreča pa poškoduje vaš avto in avto nekoga tretjega. Zato je še posebej pomembno, da ste v neurju pozorni na znake vetra, trdno držite volan in se poskusite umakniti na varno, dokler neurje ne mine.

Ne glede na to, da je bil v opisanem primeru posredni vzrok veter, gre za prometno nesrečo, zato boste uveljavljali enaka zavarovanja, kot v prometni nesreči, ki bi jo povzročili na sončen dan. Za škodo na svojem vozilu boste uveljavljali zavarovanje splošnega avtomobilskega kaska ali delnega avtomobilskega kaska Promet. Škodo, ki ste jo povzročili tretji osebi, pa bo krilo vaše zavarovanje avtomobilske odgovornosti (AO).

 

3. Med nevihto vam je na streho parkiranega avta padla debela veja

V neurjih je pomembno, da vedno ravnate preventivno in, če je le mogoče, avto parkirate proč od dreves in stavb, s katerih bi lahko kaj padlo na vaš avto. A vseeno lahko pride do nezgode.

Če je bila poškodba posledica viharja

Škodo na avtomobilu zaradi viharja vam bo krila zavarovalnica, če imate sklenjeno zavarovanje splošnega avtomobilskega kaska ali delni kasko Poškodba vozila. Ko gre za vihar, se tudi pri splošnem kasku ne upošteva odbitna franšiza, niti ne boste izgubili premijskega razreda. Obe zavarovanji sicer krijeta škodo, ki jo na zavarovanem vozilu povzročijo:

  • vihar,
  • požar,
  • nenadno zunanje toplotno ali kemično delovanje,
  • neposredni udar strele,
  • eksplozija (razen jedrske),
  • potres,
  • zemeljski ali snežni plaz,
  • padec zračnega plovila,
  • manifestacije in demonstracije,
  • objestno dejanja tretjih oseb,
  • poplava.

Kaj je vihar? Vihar je veter s hitrostjo 17,2 m/s oziroma 62 km/h (8. stopnja po Beaufortovi lestvici).

Če je bila poškodba posledica šibkejšega vetra

Če pa je na vaš avto padla stara debela veja, ki se je zlomila zaradi malo močnejše burje, ki ni dosegla jakosti viharja, gre za poškodbo zaradi padca predmeta. V tem primeru boste za nastalo škodo uveljavljali zavarovanje splošnega avtomobilskega kaska ali delni avtomobilski kasko Poškodba vozila. Če boste uveljavljali splošni kasko bo v tem primeru upoštevana odbitna franšiza, torej boste del stroška nosili sami, in malus.

 

4. Med nevihto vam je na vetrobransko steklo s sosedove hiše padel cvetlični lonček

Keramični cvetlični lonček morda ne zveni kot posebej nevaren predmet, a ko pade z višine več metrov, lahko razbije vetrobransko steklo na vašem avtomobilu.

Tudi v tem primeru lahko uveljavljate delni kasko Stekla in škoda na vetrobranskem steklu bo krita v celoti. Zahtevek lahko uveljavljate tudi iz zavarovanja splošnega avtomobilskega kaska, vendar bo v tem primeru izplačana zavarovalnina znižana za višino odbitne franšize, določene na polici, izplačilo pa bo vplivalo tudi na vaš bonus pri zavarovanju v prihodnjem letu.

Če škodo povzroči predmet s sosedove hiše, je v tem primeru možno tudi, da svoj zahtevek uveljavljate iz sosedovega domskega zavarovanja. To zavarovanje namreč praviloma vključuje tudi zavarovanje odgovornosti zasebnika, ki se nanaša na primere, ko je za nastalo škodo odgovoren vaš sosed.

 

5. Hudournik vam med nevihto prinese blato s kamenjem v parkiran avto

Težko si predstavljamo moč deroče vode proti avtomobilu, a če s seboj nosi še predmete, se kaj hitro zgodi, da razbije steklo in zalije avto. Tako vam skozi razbito steklo v avto vdre blato in vam uniči vgrajeno elektronsko opremo ter osebno prtljago, v kateri imate tudi drag prenosnik.

Za poplačilo škode na avtomobilu in vgrajeni opremi boste poskrbeli z zavarovanjem splošnega avtomobilskega kaska ali pa z delnim avtomobilskim kaskom Poškodba vozila. Serijsko vgrajena oprema vozila mora biti vključena v vrednost vozila, ki je osnova za izračun premij vseh kasko kritij. Če pa imate v avtu osebno prtljago ali na primer drag fotoaparat, boste imeli to škodo poplačano z zavarovanjem delnega avtomobilskega kaska Dodatna oprema, prtljaga in druge stvari.

👉  Preberite tudi, kako lahko prijavite in spremljate škodo na uporabniškem portalu Moj Generali.

 

6. Po hudem nalivu voda poplavi vaše parkirišče in vaše vozilo stoji v vodi

Najprej morate vedeti, da v avtu, ki stoji v visoki vodi, nikoli ne poskusite zagnati motorja, saj s tem lahko povzročite, da voda pride v motor, takšne škode pa zavarovanje ne bo krilo. Namesto tega pokličite vlečno službo ali avtomobilsko asistenco.

Če je torej vozilo zalila voda zaradi poplavljanja rek, jezer, morja … ali hudourniška voda zaradi velikih padavin, škodo krije splošni avtomobilski kasko. Če nimate splošnega kaska, imate pa delni avtomobilski kasko Steklo ali Svetlobna telesa in ogledala, boste tega lahko uveljavljali vsaj za škodo, ki je nastala na steklih avtomobila oziroma na lučeh in ogledalih. Delni kasko Parkirišče pa tovrstne škode ne krije, čeprav je bil avto poplavljen na parkirišču.

 

7. V močnem deževju ste zapeljali v poplavljen podvoz

V močnem deževju je ključno, da dobro opazujete cesto in ste pozorni na stoječo vodo, v podvozih pa skoraj vedno lahko stoječo vodo pričakujete, zato se jim je najbolje izogniti. Če zapeljete v poplavljen podvoz in posledično voda vdre v delujoč motor, zavarovanja ne boste mogli uveljavljati.

Čeprav splošni avtomobilski kasko vključuje krije poplave, pa kritje ni podano, če vozilo sami zapeljete v poplavljeno območje.

👉  Preverite tudi nasvete, kako prilagoditi vožnjo, da boste varno prispeli na cilj tudi ob nevihti ali akvaplaningu.

 

Kako se razlikujejo splošni avtomobilski kasko in delne kasko kombinacije?

Splošni avtomobilski kasko je paketno zavarovanje, ki vključuje vrsto kritij, in nudi zaščito za škodo zaradi širokega nabora tveganj. Zaradi širokega nabora kritij to zavarovanje običajno sklenete z odbitno franšizo oziroma soudeležbo pri odpravi posledic krite škode, saj je tako premija nižja.

Delne kasko kombinacije so zavarovanja posameznih kritij (npr. stekla, toča, svetlobna telesa in ogledala) in krijejo stroške nastale zaradi enega samega tveganja. Če bi želeli celovito zavarovan avto, bi torej morali skleniti več različnih delnih kasko zavarovanj. Ta zavarovanja se običajno sklenejo brez odbitne franšize (je pa na voljo tudi sklenitev z odbitno franšizo), torej pri škodi niste soudeleženi. Prav tako pri uveljavljanju delnega kaska ni upoštevan malus, torej se premijski razred za zavarovanje avtomobila ne spremeni.

Možno je skleniti tudi kombinacijo obeh t.j. splošnega avtomobilskega kaska in npr. delnega kaska stekla. V tem primeru boste škodo na steklih uveljavljali po slednjem, da ne bo upoštevana odbitna franšiza.

 

Kako uveljavljam zavarovanje avta zaradi toče ali neurja?

Danes je že vsakdanje opravke težko urejati brez avtomobila, zato je razumljivo, da želite škodo prijaviti čim prej in avto, če je poškodovan močneje, čim prej povrniti v vozno stanje. Vseeno naj ima vedno prednost vaša varnost in varnost drugih. S prijavo škode se ukvarjajte šele, ko nevarnost mine.

Če je varno, škodo fotografirajte, fotografije pa boste lahko priložili, ko boste uveljavljali zavarovanje. Prijavo boste najhitreje opravili na spletu. E-prijava je preprosta, saj vas vodi z vprašanji in namigi. Po oddani prijavi vas bomo obvestili o oceni škode ter možni zavarovalnini.

 

 

Druga dva načina prijave sta:

  • pri pogodbenem serviserju, kjer so istočasno dogovorite za popravilo, serviser pa bo avtorizacijo zavarovalnine uskladil z nami; in
  • osebno v najbližjem škodnem centru ali po telefonu.

 

Najboljše zavarovanje je vaše ravnanje

Če se tudi vi ob sklenitvi ali obnovi avtomobilskega zavarovanja ukvarjate predvsem s ceno zavarovanja, svetujemo, da se v prihodnje bolj posvetite kritjem, ki jih potrebujete. Dobro premislite ali se pogovorite s svojim zastopnikom o tem, koliko boste vozili, kje bo večino časa parkiran vaš jekleni konjiček, kako pogosto morate na cesto tudi v slabih vremenskih razmerah … Vse to vam bo pomagalo, da izberete kritja, ki jih res potrebujete. Šele takrat bo tudi cena res prava.

 

Zavarovanje za vsako prometno situacijo

Avtomobilska zavarovanja poskrbijo, da ob vsaki zagati srečno prispete na cilj.

Preverite zavarovanja