NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

26.06.2024 | 6 min branja | Avto

Najem avtodoma: ključni nasveti za premišljeno izbiro

Avtodom, parkiran ob jezeru, kjer potniki lahko uživajo v hladu in miru.

Počitnice z avtodomom vam ponujajo svobodo raziskovanja, nepredvidljivih avantur in pristne povezanosti z naravo in sopotniki. Če so to vaše sanje, potem je najem avtodoma vaša priložnost za nepozabne počitnice. Pri najemu avtodoma izbirate svoj mobilni apartma in prevozno sredstvo hkrati, kar zahteva premišljeno odločitev. Da bo vaša izkušnja kar se da popolna, smo za vas pripravili nekaj koristnih nasvetov.

 

Cene najema avtodoma za teden dni se gibljejo med 500 in 2000 evri, na ceno pa vpliva velikost, vrsta, razdalja …

 

Najem avtodoma – kaj vse morate upoštevati?

Izbira avtodoma, v katerem boste preživeli čudovite počitnice in ustvarili nove spomine ni mačji kašelj. Preberite, kaj vse morate upoštevati, da boste izbrali pravi avtodom za vaše počitnice.

1. Izbira pravega modela – premislite, kakšne so vaše želje in potrebe

Ponudniki nudijo več vrst avtodomov, a odločitev, katerega boste najeli, je nazadnje vaša.  Gotovo vam bo tudi ponudnik lahko svetoval, a dobro je, da nekaj scenarijev preigrate vnaprej.

Število potnikov. Koliko vas bo potovalo, je ključno vprašanje, na katerega si morate odgovoriti. Par se bo lahko znašel že s kombijem, medtem ko bo družina potrebovala pravi avtodom. Pri tem morate upoštevati še, da vam število ležišč ne zagotavlja nujno enakega števila sedežev med vožnjo. Pri alkovnu je lahko ležišč več kot sedišč, zato se pozanimajte o podrobnostih vnaprej.

Potovalna razdalja. Avtodomi so praviloma tudi bolj »požrešni« kot osebni avtomobili, a ne vsi enako. S kombijem boste porabili manj, z alkovnom nekaj več, ker je oblikovan manj aerodinamično.

Potovalna destinacija. Če ste se odpravili na dolgo pot, oziroma je vaša destinacija obala in boste na koncu parkirali v avtokemp, vam bo dobro služil katerikoli avtodom. Če pa bi radi z avtodomom raziskovali mesta, še posebej stara mesta, ali slikovite vasice, potem se izogibajte integriranim avtodomom, ker so manj okretni.

Količina prtljage. Po drugi strani pa vam ravno integriran avtodom nudi največ prostora za prtljago kamor lahko shranite tudi skiroje ali kolesa, torej boste avtodom lahko parkirali in mesta raziskovali s kolesi.

Udobje. Vam je vseeno, če nekaj časa izgubite s pripravljanjem in pospravljanjem ležišč ali bi radi uživali v udobju, podobnem tistemu, ki ga nudijo mobilne hiške ali najeta stanovanja? Če ste za udobje, potem izberite polintegriran ali integriran avtodom.

O vrstah avtodomov lahko več preberete v prispevku Zveze potrošnikov Slovenije.

2. Dodatna oprema – kaj boste potrebovali?

Premislite, kakšno razporeditev in opremo želite in potrebujete in tudi, kje ste pripravljeni na kompromise.

Ležišča. Koliko ležišč potrebujete in kako želite, da so razporejena? Bodo otroci z veseljem spali skupaj ali želijo vsak svoje ležišče? Če potrebujete več ležišč za odrasle osebe, morda pogradi zaradi omejene nosilnosti ne bodo prava rešitev.

Kuhinja. Kako zahtevni ste glede kuhinje? Boste na poti redno kuhali ali želite le prostor, kjer boste pripravili kavo, za ostale obroke pa boste zunaj postavili žar ali obiskali restavracijo? Boste potrebovali hladilnik?

Kopalnica. Kakšno kopalnico želite? Se boste ustavljali in kopali v avtokempu ali želite to udobje na poti?

Hlajenje in ogrevanje. Sredi poletne vročine ali zimskega snega boste brez hlajenja oziroma ogrevanja težko uživali v potovanju. Preverite, če je avtodom ustrezno opremljen in oprema servisirana.

3. Stanje vozila

Nazadnje pred odločitvijo preverite še stanje vozila. Preverite, koliko ima prevoženih kilometrov in kako redno je servisiran, pri tem pa ne bo presenečenje, da so avtodomi z manj kilometri praviloma bolj zanesljivi.

4. Kateri ponudnik je pravi za vas?

V Sloveniji je kar nekaj ponudnikov avtodomov, zato lahko izbirate.

Ocene in priporočila. Na Googlu preberite ocene preteklih najemnikov ali pa pobrskajte na spletnih forumih in drugih straneh namenjenih avtodomom.

Cena najema. Preverite, kaj cena najema vključuje, da bo primerjava ponudnikov bolj realna. Včasih boste ugotovili, da zavarovanje, kuhinjska oprema, celo kilometrina niso vključeni v ceno.

Dodatne storitve. Preverite, kakšno podporo vam nudi ponudnik v primeru nesreče.

 

Koliko stane najem avtodoma?

Cena najema avtodoma v Sloveniji za en teden se lahko precej razlikuje in je odvisna od več dejavnikov, npr.:

  • sezona,
  • velikost avtodoma,
  • opremljenost,
  • starost vozila in
  • ponudnik.

Med junijem in avgustom boste za 4-člansko družino odšteli med 900 in 1.600 evrov, pomladi in jeseni med 700 in 1.400 evrov, pozimi pa od 500 do 1.000 evrov. Če le lahko, zato raje izberite termin izven sezone in avtodom rezervirajte pravočasno.

Poleg najema upoštevajte tudi druge stroške:

  • Večina ponudnikov zahteva kavcijo. Strošek kavcije je lahko kar visok – med 800 in 1.500 evri. Seveda jo dobite povrnjeno, če avtodom vrnete brez poškodb.
  • Je vključena kilometrina? Nekateri ponudniki v najem vključujejo omejeno število kilometrov, presežek pa boste morali po vrnitvi dodatno plačati.
  • Dodatna oprema prinese dodatne stroške. Boste potrebovali nosilce za kolesa, posteljnino, kuhinjske pripomočke … To bodo dodatni stroški.

Ne pozabite na zavarovanje

Če zavarovanje ni vključeno oziroma nima dovolj obsežnega kritja oziroma ne nudi asistence na cesti, poskrbite za dodatno zavarovanje. Vsekakor ne pozabite zapisati številke avtomobilske asistence, da jo boste imeli v stiski pri roki.

V vsakem primeru pa bi bilo dobro, da poskrbite za zavarovanja odpovedi potovanja, saj večina ponudnikov ne bo povrnila rezervacije, če boste najem odpovedali manj kot 30 dni prej. V primeru nepredvidenih dogodkov vam bo zavarovanje pomagalo pri povrnitvi stroškov. Seveda pa vas bo, če boste potovali v tujino, varovalo zavarovanje za tujino.

👉  Morda vam bo prav prišlo tudi, če boste vedeli, kako ukrepati, če imate prometno nesrečo v tujini.

 

Pri najemu avtodoma morate za varnost poskrbeti tudi sami

Vsako potovanje zahteva tudi določene varnostne ukrepe, če nočete biti na milost in nemilost izpostavljeni naključju.

Šele med ogledom in spoznavanjem svojega avtodoma se marsikateri voznik zave, da je lahko prehod iz štiri metre dolgega osebnega avta na 6,3 m dolgega, 3,2 m visokega, 2,3 m širokega in skoraj 3 tone težkega »težkokategornika« s spalno grbo precejšen zalogaj.

Oprema za varnost

Začne se seveda z otroškimi avtosedeži in uporabo varnostnih pasov. Prav tako pomembno je tudi, da preverite, če imate v avtodomu gasilni aparat (poskrbite sami zanj, če ni prišel z avtodomom), opozorilni trikotnik in odsevne jopiče za vse potujoče, pa tudi komplet prve pomoči. Na zdravila, ki jih jemljete redno, verjetno ne boste pozabili.

Varnost vozila

Poskrbite, da boste imeli ključe avtodoma varno shranjene, ko ne boste v vozilu, in da boste vozilo zaklenili vedno, ko boste šli ven.

 

Razmišljate o nakupu avtodoma?

Če ste morda že doživeli čudovite počitnice z avtodomom oziroma si želite na daljše počitnice s svobodo, ki vam jo nudi avtodom, verjetno razmišljate o nakupu. Če pri najemu ugotovite, da vam avtodom ne ustreza, ga boste pač vrnili – predhodno, če ne bo šlo drugače. Ko avtodom kupite, pa ni poti nazaj, zato morate o izbiri modela še bolj premisliti.

Poleg vsega naštetega, obvezno upoštevajte, kako velikost in predvsem teža avtodoma vplivata na vozne lastnosti in zahtevata drugačen način vožnje. Pred vplačilom are razmislite, ali boste kos vožnji tako velikega vozila. Če nimate izkušenj z vožnjo kombija ali manjšega tovornega vozila, pred nakupom opravite testno vožnjo, še bolje pa bo, če boste pred nakupom lastnega podoben avtodom najeli vsaj za podaljšan konec tedna.

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic in bodite obveščeni o novih objavah.

Pridružite se