NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

21.08.2024 | 7 min branja | Dom

Beljenje sten in druga hišna opravila v toplejših mesecih

Beljenje sten se začne z dobro zaščito prostora.

Lastniki hiš in stanovanj lahko tradicionalno generalno čiščenje spomladi ali poleti dopolnite še z vzdrževalnimi deli in izboljšavami, ki bodo ohranjale bivalno udobje in uporabnost vašega doma. Na dolgi rok vam lahko prinesejo celo prihranke. Govorimo o manjših popravilih, posodobitvah in tistih opravilih, ki so hkrati popravila in poskrbijo za lepši videz – kot je na primer beljenje sten ali celo barvanje sten, če si niste izbrali bele barve.

Poglejmo, kaj lahko uredite, da bo vaš dom varen, ter kako se lotiti beljenja, da bo tudi udoben in pripravljen na naslednjo sezono.

 

Preverite naprave, napeljave in cevi

Najprej se posvetite opravilom, ki bodo poskrbela za varnost in pravilno delovanje naprav v vašem domu.

Preglejte napeljave

Preverite vse vtičnice v domu. Tudi, če morate zato odmakniti kakšno omarico. Preverite, če so še vedno ustrezno pritrjene, delujejo in jih očistite. Če so v vašem gospodinjstvu (vsaj občasno) tudi majhni otroci, vtičnice pa nimajo zaščite pred majhnimi prstki, je morda primeren trenutek, da take vtičnice zamenjate ali vsaj zaščitite.

Preverite kable naprav in podaljškov, ki jih uporabljate. So vsi brezhibni? So še vedno ustrezno zaščiteni? Ali jih res vse potrebujete?

Preverite tudi luči. Pri visečih lučeh bodite še posebej pozorni, v kakšnem stanju so vrvi ali verige, s katerih visijo, in ali so vsi vijaki na mestu.

V kakšnem stanju je vodovodna napeljava?

Preverite, v kakšnem stanju je vaša vodovodna napeljava. Preverite pipe, odtoke, napeljavo pod lijaki in ne pozabite na tuš ali banjo, kjer cev za ročko rada pušča. Ko ste pri tem, pa poskrbite še za odstranjevanje vodnega kamna s pip.

So vaše naprave ustrezno vzdrževane?

Pralni stroj, sušilni stroj, hladilnik, zamrzovalna omara … vsak dom ima vrsto naprav na katere se vsak dan zanašamo, a včasih pozabimo, da tudi te naprave potrebujejo vzdrževanje. Kdaj ste nazadnje preverili in očistili filtre, tesnila in preprosto očistili naprave, ki vam zvesto služijo? Čeprav gre »zgolj« za čiščenje, lahko to bistveno podaljša pravilno delovanje vaših naprav.

👉  Preberite tudi, zakaj pralni stroj pušča vodo in kako preprečiti poplavo.

Z rednim vzdrževanjem lahko preprečite marsikatero neprijetnost. Če do težav vseeno pride, marsikdaj lahko pomaga domska asistenca, ki jo lahko priključite zavarovanju nepremičnine in opreme v njej.

 

Nujna popravila preprečujejo večjo škodo

Opravila, s katerimi boste polepšali svoj dom in okolico, morajo dati prednost nujnim popravilom in vzdrževalnim delom – še posebej tistim, ki jih je veliko enostavneje narediti poleti. Taka opravila so:

  • menjava oken,
  • vgradnja strešnih oken,
  • manjši gradbeni posegi,
  • menjava vrat,
  • pleskanje sten in odprava vlage,
  • obnova različnih napeljav,
  • manjša zemeljska in gradbena dela v okolici hiše.

Čeprav je poletje čas dopustov in je izvajalce težje dobiti, bodo dela zaključena še pred morebitno mrzlo in mokro jesenjo, pozimi pa boste lahko že mirno spali. Za večje posege se morate z izvajalci začeti dogovarjati že spomladi, sicer vam bo zmanjkalo časa oziroma boste težko dobili izvajalce. Če potrebo ugotovite poleti, poskrbite za preventivo, dela pa raje prestavite na pomlad, če ne predstavljajo neposredne nevarnosti, da bodo pred mrazom in deževjem zares zaključena.

👉  Če imate v hiši tudi kamin ali drugo grelno telo, ki uporablja fosilno gorivo, preverite tudi delovanje detektorjev ogljikovega monoksida oziroma jih namestite, če jih še nimate, da preprečite možnost zastrupitve.

 

Barvanje sten: kako in zakaj se tega lotiti kar sami

V toplih mesecih lahko poskrbite tudi za odstranjevanje plesni, ki se je nabrala čez zimo, zapiranje razpok v stenah, popravljanje odpadlega ometa ter svežino, ki jo domu zagotovijo sveže prepleskane stene.

Beljenje sten je projekt, ki ga lahko z malo načrtovanja in prave opreme uspešno izvedete sami. Začnimo z materiali in orodjem, ki jih potrebujete:

  • čopiči in valjčki različnih velikosti in tekstur,
  • barva,
  • lepilni trak za beljenje,
  • zaščitna pokrivna folija s trakom za pritrditev,
  • pladenj za barvo,
  • lestev,
  • vedro za vodo in čistilo,
  • ročni ali električni mešalnik za barvo in
  • strgalo za barvo.

1. korak: Čiščenje prostora in sten ter zaščita opreme

Najprej odstranite vse pohištvo iz prostora ali ga premaknite v sredino sobe, nato pa zaščitite prostor in predmete v njem. Pokrijte jih z zaščitno folijo ali platnenimi krpami. Nato stene očistite s toplo vodo in blagim detergentom, da odstranite prah, maščobo in druge nečistoče. Odstranite morebitno plesen. Pustite, da se stene popolnoma posušijo.

2. korak: Popravite poškodbe sten

Uporabite kit za popravilo razpok, lukenj in drugih poškodb na stenah. Ko se posuši, popravke zgladite s finim brusnim papirjem.

Med sušenjem nalepite lepilni trak za zaščito robov, podnožij, oken in vrat. Položite zaščitne krpe ali folijo na tla, da preprečite kapljanje barve in si olajšate čiščenje po beljenju.

3. korak: Naj se beljenje sten in stropa začne

Na stene in strop nanesite temeljni premaz, da zagotovite enakomeren oprijem končne barve in preprečite prehajanje stare barve ali madežev. Najprej se lotite pleskanja robov in vogalov z majhnim čopičem. To se imenuje vrezovanje in omogoča bolj natančen nanos barve na težje dostopnih mestih.

Za enakomeren nanos barve uporabite valjček. Izbrano barvo nanesite v križni vzorec (v obliki črke W ali M), nato pa jo enakomerno razporedite z dolgimi navpičnimi ali vodoravnimi potezami. Za pleskanje stropa uporabite kvaliteten valjček z dolgim ročajem in barvo nanesite enakomerno v križnem vzorcu. Počakajte, da se prvi nanos popolnoma posuši, nato pa nanesite drugi sloj barve za popolno pokritost in bolj intenzivno barvo.

Če opazite kaplje, jih takoj zgladite z valjčkom ali čopičem. Proge popravite tako, da nanesete dodaten sloj barve in ga enakomerno razporedite. Mehurčke odstranite tako, da jih prebodete z iglo in nato zgladite površino.

Takoj po končanem delu pravilno očistite čopiče in valjčke. Lateksne barve čistite z vodo, oljne barve pa s topilom. Lepilni trak odstranite, ko je barva še rahlo vlažna, da preprečite luščenje in zagotovite čiste linije.

👉  Če se vam zdi, da vaša stena potrebuje barvo, ne pa nujno barvanja, premislite, če ne bi zasadili zelene stene oz. vertikalnega vrta.

 

Druga opravila, ki se jih lahko lotite sami

Vzdrževalna dela na pohištvu lahko podaljšajo življenjsko dobo stanovanjske opreme.

Mnogih popravil se lahko lotite sami, seveda pa morate samokritično oceniti, ali ste jim res kos ter ali imate primerno opremo in naprave. Pri delu si lahko pomagate s priročniki in navodili na spletu, lahko pa vam na pomoč priskočijo tudi prijatelji, ki so to že počeli in obvladajo zadeve. Nekatero opremo si lahko tudi izposodite. Kar pogumno:

  • popravite odpadli omet,
  • zamenjajte leseno ograjo,
  • postavite stene iz mavčnih plošč,
  • lotite se polaganja enostavnih talnih oblog,
  • obnovite ali postavite leseno vrtno ograjo in
  • se lotite polaganja tlakovcev na dvorišču.

👉  Lahko se lotite tudi nekaterih ukrepov za energetsko prenovo doma, da bo vaš dom bolj prijeten in hkrati bolj varčen.

 

Polepšajte svoj dom

Če dom redno vzdržujete, vam morda za letos ni ostalo več veliko dela, zato se lahko lotite bolj kreativnih »vzdrževalnih« del.

Osvežite staro pohištvo. Obrusite okrušeno barvo in pohištvo obnovite s svežim premazom ali novo barvo. Lahko ga tudi oblepite ali iz več kosov sestavite novega, narišete zabavni motiv na stara vrata, zamenjate kljuke, stole oblečete v novo tkanino ali iz odpadnih letvic in desk sestavite knjižno polico.

Prestavite pohištvo in dekorativne predmete v prostoru. Počutili se boste, kot da ste svojemu domu vdahnili novo dušo.

Lotite se prenove prostorov. Skupaj z družinskimi člani je to lahko prav posebno doživetje. Je otrok prerasel otroško posteljico? Preberite, kako se lotiti prenove otroške sobe.

Ali pa se odpravite v naravo in poskrbite za vrt. Poletje sicer ni najboljši trenutek za začetek vrtnarske sezone kot pomlad, a na primernih legah lahko tudi poletno in celo jesensko vrtnarjenje obrodita sadove.

👉  Morda vas zanima tudi, kako z majhnimi ukrepi poskrbeti, da bo dom varen tudi za starejše.

 

Zahtevnejša opravila raje prepustite strokovnjakom

Strešno kritino naj zamenjajo za to usposobljeni in primerno opremljeni krovci, nekaj deset metrov visoko drevo na vrtu naj požagajo poklicni gozdarji, menjavo električne napeljave pa zaupajte električarjem.

Sem spadajo:

  • vsi večji gradbeni posegi, za katere potrebujete različna dovoljenja in soglasja,
  • dela, kjer lahko zaradi slabe izvedbe ali napak kasneje nastane večja škoda, ter
  • dela, pri katerih bi lahko ogrozili svoje zdravje in življenje.

To velja tudi za zahtevne gradnje, popravila električne, plinske ali vodovodne napeljave, dela na veliki višini ter dela, pri katerih lahko pride do nevarnosti za bližnjo okolico (podiranje dreves, rušenje, obsežni in globoki izkopi ter podobno).

Strokovno izvedena dela vam prihranijo tudi veliko morebitnih kasnejših stroškov. Škoda zaradi slabo vgrajenega strešnega okna se bo pojavila šele čez nekaj časa, prav tako morda ne boste takoj opazili posledic puščajočega spoja na vodovodni cevi. Če ste delali sami, boste morali sami nositi tudi posledice.

 

Obnovljenega in popravljenega doma ne pozabite zavarovati

Obnova in redna vzdrževalna dela vašemu domu morda ne bodo dvignila tržne vrednosti, a jo bodo nedvomno ohranila, predvsem pa boste poskrbeli za kakovostno bivalno okolje. Vzdrževanje pomeni vlaganje v vaše premoženje, zato je pomembno, da ga tudi zaščitite. Poskrbite za zavarovanje nepremičnin in premičnin, s katerim boste lahko v primeru nezgod in poškodb zavarovanega premoženja z zavarovalnino spet povrnili udobje, domačnost – in vrednost.

 

Poskrbite za varen dom

Paket Dom na eni polici zavaruje vaš dom in premičnine v njem za nevarnosti, ki vas ogrožajo v vsakdanjem življenju.

Več o zavarovanju Paket Dom