NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

21.05.2024 | 9 min branja | Dom

Veliko spomladansko čiščenje stanovanja in pospravljanje

Veliko spomladansko čiščenje stanovanja

Čiščenje stanovanja bi moralo biti redno tedensko opravilo, vsaj dvakrat letno pa je čas tudi za veliko čiščenje. To naj zajema prav vse prostore, zato najprej naredite načrt in si za delo vzemite več časa. Pomlad je idealna priložnost za pospravljanje in čiščenje doma, saj nas več naravne svetlobe, ki spet posije v stanovanje, spomni, da smo v zimskem mraku kak kot zanemarili. A 'spomladansko čiščenje' ni omejeno le na pomlad, nujno pa je, da gre za generalno čiščenje in da ste pri tem temeljiti. 

Spomladansko čiščenje lahko razkrije tudi nekaj posledic zime, zato je priporočljivo, da si prej naredite načrt in razdelite opravila za pospravljanje stanovanja in okolice. Očistite lahko vse: od kleti do strehe, vključno z garažo in dvoriščem. Če živite v stanovanju, vas čaka nekaj manj dela, še posebej, če nimate kleti in garaže. A dela vam vseeno ne bo prav hitro zmanjkalo. Kako začeti?

 

Čiščenje stanovanja se začne z odstranjevanjem navlake

Odstranite vse predmete, ki ne spadajo v vaš dom.

Razvrstite obleke in druge predmete:

  • tisto, kar boste obdržali,
  • tisto, kar boste darovali ali reciklirali,
  • in tisto, kar gre v smeti.

Nato pospravite obleke, knjige, dokumente in druge predmete na njihova mesta. Prvi korak k uspešnemu generalnemu čiščenju je, da se znebite stvari, ki jih ne potrebujete več, oziroma stvari, ki jih niste uporabili že več kot leto dni in nikomur ne koristijo. S tem boste osvobodili že tako pretesen prostor, ki ustvarja občutek kaosa. Zelo pomembno je, da vam dom ustvarja občutek miru, svežine in pozitivne energije, kar v neredu ne bo mogoče.

👉  Odstranjevanje navlake pomeni tudi poln smetnjak – preverite vse, kar morate vedeti za učinkovito ločevanje odpadkov doma.

 

Čiščenje prahu je naloga za vse sobe

Zimsko ogrevanje povzroči močnejše kroženje zraka v prostorih, s tem pa se dviga tudi več prahu, ki se nalaga na policah, na vrhu omar in luči. Prah in drobni delci umazanije so se zaradi kroženja zraka zažrli tudi v zavese, oblazinjene sedežne garniture in preproge. Pri čiščenju uporabite:

  • sesalec,
  • vlažno krpo ali
  • omelo, ki prah veže nase s pomočjo statične elektrike - tako prahu ne boste dvignili in razpihali.

S temeljitim čiščenjem vseh površin – kuhinjskih, kopalniških ter tistih skritih za omaro ali pod posteljo boste poskrbeli, da vaš dom ponovno zasije, poleg tega pa boste poskrbeli tudi za bolj zdravo bivalno okolje.

 

Temeljito pospravite kuhinjo

Temeljito pospravljanje kuhinje je pomemben del vzdrževanja čistoče in urejenosti vašega doma. Kako boste pri pospravljanju učinkoviti? Prah ste že pobrisali in odstranili predmete, ki ne sodijo v kuhinjo, kako naprej?

  • Poskrbite, da so čiste tudi zgornje police in ni prahu na vrhu omaric.
  • Temeljito očistite velike aparate, kot so hladilnik, pečica in pomivalni stroj. Ne pozabite na notranjost in zunanjost. Očistite mikrovalovno pečico, kavni aparat in druge manjše aparate.
  • Očistite kuhinjske pulte s primernim čistilom. Dezinficirajte površine, še posebej tiste, ki so v stiku s hrano. Temeljito očistite tudi korito in pipe.
  • Nato pometite ali posesajte tla, da odstranite drobtine in prah, sledi pomivanje tal z ustreznim čistilom za tip tal v vaši kuhinji.
  • Odnesite smeti in poskrbite za čiste ter urejene smetnjake.

Ko je vse čisto, razmislite, kako bi lahko optimizirali ureditev kuhinjskih pripomočkov in pripomočkov za boljšo dostopnost. Ne bo odveč, če temeljito operete vso posodo, jedilni pribor, krožnike in skodelice ter pri tem očistite tudi omarice in predale.

Z rednim temeljitim čiščenjem ne boste samo vzdrževali čistoče in higiene, ampak tudi podaljšali življenjsko dobo kuhinjskih naprav in površin. Poleg tega bo dobro organizirana in čista kuhinja prijetnejše mesto za kuhanje in druženje.

Shramba je še posebej pomembna

Ne glede na to ali imate celo sobo za shrambo ali zgolj eno omaro, je zelo pomembno, da enkrat letno naredite temeljito čistko. Zavrzite vse, kar ima pretečen rok uporabe, a pri tem upoštevajte razliko med 'uporabno najmanj do' in 'porabiti do'. Pri prvem, če je pretečen, si izdelke postavite v ospredje in jih poskusite čim prej porabiti, pred tem pa preverite videz, vonj in okus živila (če ni na prvi pogled očitno, da ni več varno).

Preverite, kako je s testeninami, rižem, moko in podobnimi živili, ki jih imate v posodah in ne v originalni embalaži. Če so v njih ličinke ali imajo postan vonj, jih zavrzite.

Koristno: čiščenje odtokov

Posebno poglavje spomladanskega čiščenja so odtoki v kuhinji in kopalnici. Milo, lasje, ostanki hrane in druga umazanija lahko poskrbijo za obilo nevšečnosti, čiščenje cevi in sifonov pa je dokaj enostavno in se ga pravočasno lahko lotite tudi sami. Najbolje je, da jih razstavite in temeljito očistite, saj različna čistilna sredstva niso kos koščkom hrane ali kepam las v odtokih.

S temeljitim čiščenjem in nato redno mesečno preventivo s kombinacijo vroče vode in sode boste preprečili tudi neprijetne vonjave in morebitno kasnejšo popolno zamašitev cevi, ki ji bo kos le izkušen vodovodar.

👉  Če imate otroke, je generalno čiščenje tudi odlična priložnost, da preverite, kako varen je vaš dom za vašega otroka, in izboljšate varnost, kjer morda šepa.

 

Čiščenje kopalnice

Prazne stekleničke in embalažo kozmetike odvrzite ali reciklirajte. Začnite s prahom še na višjih mestih, kot so luči, zgornji deli omaric in poličk, očistite tudi prezračevalne rešetke in zamenjajte filtre, če je to potrebno. Kako naprej?

  • Temeljito očistite stene, ploščice in fuge s čistilom, ki odstrani vodni kamen in plesen. Uporabite krtačo za trdovratnejše madeže. Očistite tuš ali kad z ustreznim čistilom za odstranjevanje vodnega kamna in milnih ostankov, ne pozabite na tuš zavese ali vrata.
  • Preverite in po potrebi očistite odtočne odprtine.
  • Temeljito očistite umivalnik in pipe. Uporabite čistilo, ki odstranjuje vodni kamen in zagotavlja sijaj.
  • Straniščna školjka: uporabite močno čistilo in ščetko za WC za notranjost školjke. Očistite tudi zunanje dele, kot so pokrov, sedež, rezervoar in podnožje.
  • Očistite ogledala in steklene površine s čistilom za steklo, da odstranite prstne odtise in madeže.
  • Nato pometite ali posesajte tla, da odstranite lase in druge delce. Tla pomijte tudi z ustreznim čistilom, primernim za material vaših tal.
  • Organizirajte izdelke, ki ste jih vzeli iz kopalnice, in jih vrnite na mesto.
  • Zamenjajte brisače in zobne ščetke, preverite pa tudi krtače in gobice za umivanje.

S temeljitim čiščenjem kopalnice izboljšate higienske razmere in obenem ustvarite prijetno in sveže okolje za vsakodnevno uporabo. Redno vzdrževanje čistoče bo olajšalo tudi prihodnja čiščenja.

👉  V kakšnem stanju je vaš pomivalni stroj? Pralni stroj pušča vodo najpogosteje zaradi neprimernega vzdrževanja.

 

Na vrsti je spalnica

Poskrbite, da je spalnica urejena, čista in pripravljena za prijeten počitek. Redno čiščenje in vzdrževanje spalnice ne izboljša le videza prostora, ampak zagotavlja tudi zdravo okolje za počitek. S temeljitim čiščenjem vsakih nekaj tednov lahko preprečite nabiranje prahu in alergenov, ki bi lahko negativno vplivali na vaše zdravje in spanec.

  • Očistite police, okenske police in okvirje ter vse površine in predmete, kot so slike, okraski in elektronika. Ne pozabite na horizontalne površine, kot so nočne omarice, pisalne mize in police.
  • Odstranite in operite vso posteljnino, vključno s prevlekami za blazine, rjuhami, prevlekami za odeje in morebitnimi pregrinjali. Posteljnino sicer perite redno, npr. vsake 1-2 tedna.
  • Očistite in prezračite vzmetnico. Vzmetnico bi morali obrniti vsaj enkrat vsake 3 mesece, vsekakor pa to storite med generalko.
  • Posesajte preproge in talne obloge, vključno z vogali, in pod posteljo ter drugim pohištvom.
  • Če nimate tepiha, tla pometite in nato obrišite z vlažno krpo ali uporabite čistilo, primerno za vrsto tal. Tepih pa dobro posesajte in ga operite.
  • Očistite okna znotraj in, če je mogoče, tudi zunaj (ne počnite tega, če je zelo vroče ali če dežuje). Operite ali očistite zavese ali žaluzije, glede na material in priporočila proizvajalca.
  • Očistite vrata, ročaje vrat in stikala za luči, saj se na teh mestih nabira veliko bakterij in umazanije.
  • Ponovno pospravite predmete, ki ste jih predhodno odstranili. Poskrbite, da bo vse na svojem mestu in da bodo pogosto uporabljeni predmeti lahko dostopni. Razmislite o dodajanju ali odstranjevanju dekorativnih elementov za boljše počutje in funkcionalnost prostora.

Ali ste vedeli, da bi morali žimnico obračati na drugo stran, tako da bi njen spodnji del pristal na vrhu, vsake tri mesece? S takšnim ravnanjem bo žimnica ohranjala svojo obliko, naš spanec pa bo prijetnejši. Kot tak nam bo pomagal pregnati tudi spomladansko utrujenost.

 

Za konec pa še dnevna soba

Čiščenje in pospravljanje dnevne sobe je pomembno za ustvarjanje prijetnega in urejenega okolja za druženje in sprostitev. Urejeno dnevno sobo brez navlake pa boste tudi lažje redno vzdrževali.

  • Začnite s brisanjem prahu z zgornjih delov pohištva in naprav, vključno s televizorjem in drugimi elektronskimi napravami. Očistite police, okenske police in okvirje slik, ne pozabite na svetilke, dekorativne predmete in podstavke.
  • Temeljito očistite vse površine pohištva (les, kovina), les lahko še dodatno spolirate.
  • Očistite in posesajte sedežno garnituro, kjer se nabirajo prah in drobtine.
  • Po potrebi operite prevleke ali jih osvežite s čistilom za tkanine.
  • Očistite okna in zrcala do sijaja z uporabo čistila za steklo. Operite ali očistite zavese ali žaluzije, če to dovoljujejo materiali.
  • Pometite ali posesajte tla, posebno pozornost pa posvetite vogalom in pod pohištvom. Umijte tla z ustreznim čistilom za tip tal v vaši dnevni sobi.
  • Očistite vse elektronske naprave in uredite tiste kable, čez katere se že (pre)dolgo spotikate, da preprečite zapletanje in nered. Preverite, ali je vse pravilno priključeno in kako bi najlažje poskrbeli za izklapljanje naprav in zmanjšali porabo elektrije.
  • Razmislite o preurejanju dekorativnih elementov za osvežitev videza sobe. Preglejte in uredite knjige, revije in druge predmete na policah in mizicah.

 

Naravna čistila so v trendu

Za učinkovito čiščenje so ključna dobra čistilna sredstva, ki so lahko naravna ali industrijska. Vedno več ljudi prisega na uporabo rešitev, s kakršnimi so se težav lotevale naše babice in prababice. Naravna čistila ne obremenjujejo okolja in vašega zdravja, pri čiščenju pa so pogosto enako ali celo bolj učinkovita.

  1. Alkoholni kis za čiščenje: zmešajte alkoholni kis in vodo v razmerju 1:1, mešanico vlijte v pršilko ter se sprehodite po svojem domu.
  2. Soda bikarbona za čiščenje: sodo bikarbono lahko uporabljate kot prah, lahko jo zmešate v pasto ali skupaj z vodo v čistilno raztopino. Kot čistilo je uporabna za čiščenje posode, pribora, kopalnice, dodajamo jo v pomivalni stroj in podobno.

Splet je prava zakladnica nasvetov uporabe kisa in sode, s katerima lahko čistite najrazličnejše površine, odstranjujete vodni kamen in madeže, nevtralizirate vonjave, vračate lesk in sijaj ter pri tem ne škodujete okolju in svojemu zdravju. Soda in kis sta čudovita, le embalaže nimata tako privlačne, kot jo imajo industrijska čistila.

Pomivalni stroj lahko očistite tako, da v prazen pomivalni stroj dodajte posebno čistilo in poženite pomivalni cikel brez posode. Enak učinek pa boste dosegli, če enkrat na teden notranjost poškropite s kisom ali pri vsakem drugem ali tretjem pomivanju dodate žličko sode.

Alkoholni kis odpravlja neprijetne vonjave v hladilniku, pa tudi v različnih posodah in plastenkah, v katerih ste nekaj dni pozabili pijačo ali drugo tekočino.

 

Generalna zaščita doma

Svoj dom ste temeljito očistili, sedaj je pravi trenutek, da poskrbite tudi za nevarnosti, katerim je dom izpostavljen. S celovitim domskim zavarovanjem Paket Dom boste poskrbeli, da v celoti zavarujete svoj dom in premičnine v njem za nevarnosti, ki vas ogrožajo v vsakdanjem življenju: požar, vihar, toča, poplave, potres in podobno, pa tudi za neprijetnosti, ki se lahko zgodijo v stanovanju, na primer izliv vode, lom stekel ali vlomna tatvina.

 

Poskrbite za varen dom

Paket Dom na eni polici zavaruje vaš dom in premičnine v njem za nevarnosti, ki vas ogrožajo v vsakdanjem življenju.

Več o zavarovanju Paket Dom