NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

02.06.2024 | 5 min branja | Tujina

Kako na vodni skuter, da bo zabava varna

Užitek na vodnem skuterju

Na morju so v poletnih mesecih možnosti zabave in rekreacije praktično neomejene. Plavanje je zelo zdrav šport, odbojka na mivki premami aktivne skupine, kolesarjenje in rolanje navdušita tiste, ki ste radi sami, poležavanje v senci in branje knjige pa razveseli vse, ki imate radi mir. Kaj pa tisti, ki si želite adrenalina? Vas je že kdaj zamikal vodni skuter?

 

Adrenalinska izkušnja z vodnim skuterjem: preko gladine z več kot 80 km/h

Če poležavanje v senci ni za vas in se tudi na dopustu ne morete upreti adrenalinu, potem je vožnja z vodnim skuterjem nekaj, kar morate poskusiti. Predstavljajte si, da na vodi drvite s hitrostjo več kot 80 km/h, skačete prek valov in režete ostre obrate. Visok odmerek adrenalina je zagotovljen, a vseeno je pomembno, da upoštevate tudi varnostne predpise.

Vodni skuterji so v prvi vrsti namenjeni zabavi in športu, pa čeprav imajo nekateri celo tri sedeže in veliko skladiščnega prostora za prevoz poletnih kopalnih potrebščin. Tekmovalni skuterji, na katerih je treba stati, zahtevajo nekaj več truda, spretnosti in ravnotežja, »sedeči« pa kaj hitro zavedejo s svojo podobnostjo cestnim motorjem.

*Pustite ego na obali. Skakanje čez valove je zabavno, prav tako nagli zavoji in tekmovanje z drugimi skuterji. Če pa skačete čez krmne valove večjih čolnov, se za nenaden zavoj odločite pri hitrosti čez 100 km/h ali tekmujete in imate obenem sopotnike, pa se taka 'zabava' zna kaj hitro slabo končati. Vedno naj bo na prvem mestu varnost!

Ne pozabite, da se lahko z vodnim skuterjem vozite le v območju od 250 do 2.000 m od obale in le v času od sončnega vzhoda do sončnega zahoda v varnih vremenskih razmerah, saj vodni skuter nima luči.

Ponekod imajo za skuterje posebej označena polja, kjer si lahko date duška, do tja in nazaj pa se morate držati označene poti.

 

Preden se odpravite proti odprtemu morju, si preberite 6 nasvetov za varnejšo vožnjo

Zavedati se morate, da je vožnja z vodnim skuterjem fizično naporna in zahteva popolno zbranost. Ogrejte se, uporabljajte zaščitno opremo in se seznanite z osnovnimi značilnostmi skuterja. Preberite si spodnje nasvete Roka Florjančiča, svetovnega prvaka l 2012 in 2017. Prepričani smo, da vam lahko pomagajo do varnejše zabave na vodi.

  1. Izognite se poškodbam in »muskelfibru« naslednji dan in se pred vožnjo s skuterjem dobro ogrejte. Predvsem je pomembno, da dobro razmigate vrat, ramenski obroč in boke, ki so med vožnjo najbolj obremenjeni.
  2. Vedno nosite rešilni jopič. Uporaba rešilnega jopiča ni samo pametna odločitev temveč je za vožnjo z vodnim skuterjem tudi zakonsko obvezna.
  3. Nikoli se z vodnim skuterjem ne vozite pod vplivom alkohola ali drugih opojnih substanc, saj tako ogrožate svojo varnost, varnost ostalih plovil in varnost kopalcev.
  4. Med vožnjo bodite vedno pozorni na okolico, morate se zavedati vaše trenutne hitrosti in tega, da je »zavorna pot« lahko daljša kot si predstavljate. Pazite na kopalce in druga plovila. Posebej previdni morate biti na razburkam morju.
  5. Vedno imejte v mislih, da je vožnja z vodnim skuterjem dovoljena med 250 in 2.000 metri od obale, zunaj teh meja ste v prekršku in lahko tvegate denarno kazen. Z vožnjo preblizu obale pa ogrožate tudi kopalce v vodi.
  6. Z vodnimi skuterji je izplutje na morje in vplutje k obali dovoljeno v turističnih, športnih in mestnih pristaniščih oziroma pristanih ter na drugih delih obale, ki jih v ta namen po predhodnem soglasju Uprave RS za pomorstvo oziroma upravne enote, označi njihov upravljalec. Na vseh drugih mestih to ni dovoljeno in s kršenjem predpisov tvegate denarno kazen.

 

👉  Morda vas bodo zanimali tudi čari in pasti jadranja.

 

Pred plovbo mora biti vodni skuter registriran in zavarovan

Če ste lastnik vodnega skuterja, ga morate vpisati v vpisnik morskih čolnov, ki ga vodi Uprava RS za pomorstvo, Koper, in njeni izpostavi v Izoli in Piranu oziroma v vpisnik čolnov celinske plovbe pri upravni enoti, na območju katere se vodni skuter nahaja in uporablja. Pred poletno sezono je vodni skuter mogoče vpisati tudi v Ljubljani in Mariboru.

Katere dokumente potrebujete za vpis vodnega skuterja v register?

Predložiti morate zahtevo za vpis čolna in naslednje dokumente:

  • račun za vodni skuter,
  • overjena kupoprodajna pogodba,
  • carinska deklaracija, če je bil kupljen v tujini,
  • spričevalo o gradnji (certificate of conformity), ki ga izda priznani klasifikacijski zavod,
  • listina o ustreznosti gradnje (document of conformity), ki jo izda proizvajalec,
  • potrdilo o izbrisu vodnega skuterja iz drugega vpisnika, če je že bil vpisan,
  • dokazilo o sklenjeni pogodbi o zavarovanju.

Obvezno zavarovanje odgovornosti

Kljub temu, da je na vodi manj udeležencev in dinamike, kakor na cesti, mora biti tudi vožnja vodnega skuterja previdna, premišljena in varna. Z vodnim plovilom žal lahko naredite škodo osebam ali stvarem, ki so v bližini. Zavarovanje odgovornosti za lastnike vodnih skuterjev je po slovenskem zakonu obvezno, dodatno pa lahko sklenete tudi kasko zavarovanje.

👉  Preberite, katere so največje nevarnosti za plovila na morju

Veljavna plovna vinjeta za plovbo v tujih teritorialnih vodah

Z vodnim skuterjem se v tujih teritorialnih vodah lahko vozite le, če imate veljavno plovno vinjeto za Hrvaško oziroma Italijo. Pomembno je upoštevati, da je na Hrvaškem med vožnjo vodnega skuterja obvezno nošenje čelade. Za vožnjo v italijanskih teritorialnih vodah pa morate biti pozorni na oddaljenost od obale, ki mora biti najmanj 500 metrov.

👉  Se odpravljate na dopust v tujino? Preberite si, kako izbrati zavarovalno vsoto za turistično zavarovanje.

 

Najem vodnega skuterja – rešitev za občasno zabavo

Vodni skuter si lahko izposodite, če nimate svojega. Praktično v vsakem obmorskem kraju so izposojevalnice, kjer si ga lahko izposodite za pol ure, eno uro, cel dan ali celo več dni. Ob celodnevnem ali večdnevnem najemu bo ponudnik poleg plačila najema zahteval tudi plačilo varščine v višini okrog 500 evrov. Ob vračilu nepoškodovanega vodnega skuterja boste varščino v celoti dobili povrnjeno

Pri izposoji bodite pozorni na to, da bo izposojeni skuter dobro vzdrževan in tehnično brezhiben. Naj vam izposojevalec pred izplutjem razloži osnovne lastnosti skuterja in upravljanja z njim.

Ali potrebujete izpit za vodni skuter?

Za vožnjo z vodnim skuterjem morate biti starejši od 16 let in imeti opravljen preizkus znanja za upravljanje čolna. Ne potrebujete pa izpita za voditelja čolna. Ob najemu vodnega skuterja boste morali predložiti potrdilo o opravljenem preizkusu znanja, zato ga imejte takrat pri sebi.

Kaj morate še vzeti s sabo na vodni skuter?

Poleg rešilnega jopiča je zelo priporočljiva tudi zaščitna oprema. Neoprenska obleka ščiti pred soncem, pa tudi pred hladno vodo in vetrom. Neoprenski čevlji omogočajo dobro oporo stopalom, rokavice pa dober oprijem krmila. Ekstremni vozniki si večinoma omislijo tudi čelado.

Če se ogrevate za vodni skuter pa morate zelo stvarno presoditi tudi svojo fizično pripravljenost. Kdor še nikoli ni preživel 20 minut na skuterju, bo nasvet o kondiciji težko razumel. Ampak upravljanje slabe pol tone težkega plovila, ki ga poganja motor z močjo 310 KM, ni mačji kašelj, kar vam hitro dajo vedeti roke, noge in hrbet. Utrujenost pa močno zmanjša zbranost in poveča možnost napak.

 

Bonus nasvet – najboljše zavarovanje je vaše ravnanje

Kljub temu, da velja vožnja z vodnim skuterjem za eno od najbolj atraktivnih, pa jo je potrebno jemati z veliko mero odgovornosti. To pomeni, da upoštevate vse varnostne ukrepe in ne precenjujete svojih sposobnosti. Imejte v mislih, da pri visoki hitrosti tudi voda postane 'trda', zato ne pozabite na varnost in se nezgodno zavarujte. Če potujete v tujino, se v izogib nepredvidljivim stroškom, zavarujte z zavarovanjem za tujino, ki bo krilo morebitne stroške zdravljenja v tujini.

Veliko nepozabnih in varnih adrenalinskih voženj vam želimo!

 

Pri pripravi nasveta so bili uporabljeni naslednji viri

https://enavtika.si/sl/novice/19-varna-plovba/6855-novosti-pravilnika-o-barkah-colnih-in-jahtah
https://www.seasportsservice.com/moto-acqua-cosa-sapere/

 

Na pot z zavarovanjem Tujina

K dobrim pripravam na pot sodi tudi urejeno zavarovanje Tujina, ki poskrbi, da nepredvideni dogodki ne povzročijo dodatnih stroškov.

Zavarovanje za tujino