NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

16.08.2024 | 6 min branja | Tujina

Pitna voda in dopust, naj gre z vami tudi čista steklenica

Na dopust vzemite steklenico za vodo, da boste imeli čisto vodo vedno pri sebi.

Ne glede na letni čas in vrsto potovanja, je hidracija ključna za vaše zdravje in dobro počutje. V vsakdanjem življenju, še posebej pa med potovanji, je pomembno, da prilagodite vnos tekočin glede na vaše aktivnosti in podnebne razmere. Potrebam telesa po tekočini boste najbolj zadostili z navadno, čisto vodo. V primeru povečane telesne aktivnosti ali ekstremnih vremenskih pogojev je priporočljivo vodi dodajati minerale in elektrolite, da ohranite ravnovesje v telesu.

 

Zakaj pijemo

Voda sestavlja okoli 60 % človeškega telesa. Pri mlajših več, pri starejših manj, pa tudi po različnih delih telesa je odstotek vode različen, a vsem je skupno – brez vode človek ne more. Skozi dihanje, znojenje in seveda skozi odvajanje telo ves čas izgublja vodo, zato je ključno, da jo nadomeščamo. Pomembna je namreč za normalno delovanje telesa, saj sodeluje pri številnih biokemičnih procesih, pomaga pri presnovi, izločanju odpadnih snovi in pomaga celo uravnavati telesno temperaturo.

Dehidracija

Če telo izgubi več vode, kot jo zaužije (s pitjem, sadjem, zelenjavo, …), pride do dehidracije. Takrat nastopijo:

  • močna žeja,
  • zmanjšan apetit,
  • suha usta,
  • temnejši urin,
  • glavobol in
  • utrujenost.

Poslabšanje stanja prinese tudi mišične krče, zmanjšano znojenje ali pa znojenja ni, zmanjšano uriniranje, povišan srčni utrip, hitrejše dihanje in druge simptome.

Vedno, kadar ste žejni, pijte. Poskrbite, da imate vedno dostopno čisto pitno vodo, če vodo zaradi bolezni ali napora izgubljate še posebej hitro, pa poskrbite za izotonično pijačo.

Prekomerna hidracija

Kadar pijete veliko, več, kot bi bilo potrebno, lahko pride do prekomerne hidracije. To pomeni, da je telo dobilo več vode, kot jo je sposobno izločiti, zato so elektroliti v telesu preveč razredčeni. Posledica je lahko slabost, glavobol, zmedenost in drugi simptomi.

 

Dopust: dehidracija se lahko pojavi kadar koli na potovanju

Dehidracija lahko dolite tudi živali, če jim ne pomagamo.

Ko se odpravljate na potovanje, naj bo tudi dehidracija ena od skrbi. Preprečite jo lahko tako, da se vnaprej pozanimate, ali boste na cilju imeli na voljo pitno vodo ali ne. Na potovanjih na "rizična" področja lahko pričakujete nekaj zdravstvenih zapletov, predvsem želodčno-črevesnih obolenj. Najpogostejša je driska, ki je nevarna zaradi velike izgube tekočine in s tem dehidracije. Če se zdravljenja ne lotite pravočasno, lahko pride do hudih zapletov, še posebej so ogroženi otroci in starejše osebe.

Nekaj znakov, ki lahko nakazujejo, da voda ni primerna za pitje:

  • voda je motna,
  • voda ima nenavaden vonj ali okus,
  • na kozarcu pusti usedline in
  • po umivanju z milom imate občutek, da imate sluzaste roke.

Nevarnosti kontaminirane vode vključujejo bolezni, kot so giardia, E. coli in druge bakterijske okužbe.

Zdravje na potovanju lahko ogrozi tudi posredna okužba z vodo

Do okužbe lahko pride tudi v primeru, če vode ne uživate neposredno. Uživanje sadja in zelenjave, oprane v umazani vodi, hlajenje pijače z ledenimi kockami iz oporečne vode, umivanje zob in podobni stiki z onesnaženo vodo lahko prav tako povzročijo okužbo z bakterijami, virusi in paraziti.

V nekaterih odmaknjenih predelih se domačini včasih znajdejo tudi nekoliko po svoje in v domačih polnilnicah "stekleničijo" vodo, ki je seveda daleč od neoporečne.

👉  Ko izbirate destinacije za svoj dopust, upoštevajte tudi priporočila za trajnostni turizem – in poskrbite, da bo imel vaš oddih čim manjše posledice za okolje in družbo na destinaciji.

 

Kako se zaščititi pred okužbo z vodo?

Morda vode ne morete ali ne želite kupovati ves čas, ko ste na potovanju. Kako ravnati takrat?

  • Mikrobiološko onesnaženost vode odpravite s prekuhavanjem vode. Ukrep je seveda kratkoročen, tako vodo pa je najbolje shranjevati v posodi, v kateri je bila prekuhana, in jo porabiti v 24 urah. Voda naj burno vre vsaj tri minute, da s tem uničite ali inaktivirate vegetativne oblike patogenih bakterij, viruse in tudi ciste giardiae in kriptosporidijev.
  • Filtriranje s pomočjo sterilne gaze, prelikane gosto tkane tkanine ali čistega papirnatega filtra za kavo odstrani večje delce nečistoč in zagotovi, da voda ni motna. Filtracija bo še bolj učinkovita, če pustite, da se delci najprej usedejo na dno in nato skozi filter previdno pretočite le bistro vodo.
  • Dezinfekcija vode s kemičnimi sredstvi, kot je natrijev dikloroizocianurat NaDCC, je priročna rešitev za potovanja. S pomočjo tablet v dobre pol ure iz biološko onesnažene vode odstranite ciste, alge, glive, bakterije in viruse, voda pa postane varna za pitje, umivanje zob, kuhanje in pranje sadja in zelenjave. Taka voda je primerna za pitje do dveh tednov, preverjati pa morate raven klora v njej.

Varno je piti tudi ustekleničene ali pločevinke pijače. Te pijače so običajno pakirane v sterilnih pogojih in ne predstavljajo tveganja za okužbo.

👉  Preberite Andrejino izkušnjo z adenovirusom na Šrilanki in kako lahko v takih situacijah pomaga turistično zavarovanje.

 

V trendu je plastenka za vodo

Jekleničke so alternativa plastičnim posodam za vodo in steklenicam.

Trend zadnjih let, da morate imeti vedno in povsod s seboj steklenico ali plastenko vode oziroma pijače, je povzročil tudi nekaj drugih težav. Ker vam namesto občutka žeje potrebo po pitju sporočajo aplikacije na pametnem telefonu, so steklenice, plastenke, športni bidoni in podobno ves čas vsaj delno napolnjeni z različnimi tekočinami. To pa prinaša kar nekaj težav:

  • Poskrbite, da bo tekočina v steklenici čim bolj hladna. Toplota je odlična za razvoj različnih organizmov, to pa še posebej velja za naravne sokove. Tudi v pitni vodi se lahko čez čas pojavijo alge.
  • Steklenice za pijačo redno pomivajte in jih v določenih intervalih tudi razkužite. Pomembni so tudi zamaški, predvsem tisti iz naravnih materialov (les, pluta …).
  • Očistiti morate tudi ustnike. Če so sestavljeni iz različnih tesnil, mrežic in podobnih drobnih delov, so odlično gojišče za organizme.
  • Vso neporabljeno pijačo po nekaj urah izlijte in steklenico ponovno napolnite.
  • Plastenke redno menjajte, ker se s časom navzamejo vonja in barve pijač.

Pomemben je material posode v kateri imate vodo

Kadar izberete plastenko, naj bo brez bisfenola A (BPA), škodljive kemikalije, ki se lahko izloča iz plastičnih materialov, še boljši pa sta alternativi:

Steklenice za vodo: izdelane iz stekla in kemično inertne, kar pomeni, da ne oddajajo škodljivih kemikalij v vodo. So enostavne za čiščenje in ne zadržujejo okusov. Slabosti: so težje in bolj krhke kot posode iz nerjavečega jekla.

»Jekleničke« iz nerjavečega jekla: so vzdržljive, odporne na udarce in pogosto opremljene z izolacijo, ki ohranja pijače hladne ali tople dlje časa. Prav tako ne absorbirajo okusov ali vonjav.

👉  Ne le na poti, tudi v kuhinji so materiali pomembni. Preberite nasvete za zmanjšanje količine odpadne plastike doma.

Steklenice za vodo redno pomivajte

Dobro je vedeti tudi, kako najbolje čistiti vašo steklenico, jekleničko ali plastenko za vodo.

Dnevno čiščenje steklenice za vodo

Očistite steklenico vsak dan s toplo vodo in blagim milom. Uporabite krtačo za steklenice, da dosežete vse dele, še posebej pokrov in tesnila.

Globinsko čiščenje enkrat na teden

Priporočljivo je, da steklenico globinsko očistite vsak teden, da preprečite nabiranje bakterij in neprijetnih vonjav. Namočite steklenico v mešanici kisa in vode (1:1) za nekaj ur, nato temeljito sperite.

Občasno čiščenje s sodo bikarbono

Uporabite sodo bikarbono kot naravni abraziv za odstranjevanje trdovratnih madežev. Nanesite pasto iz sode bikarbone in vode, nežno zdrgnite in sperite.

 

Najboljše zavarovanje je vaše ravnanje

Zaradi nevarnosti okužbe z vodo se seveda ne boste odpovedali razburljivim doživetjem v tujih deželah, morate pa poskrbeti za varno uživanje vode in drugih napitkov. Če ste v dvomih, vodo prekuhajte in si pripravite čaj, pijte le pijače iz pločevink in ne uporabljajte ledenih kock.

Poleg tablet za razkuževanje vode pa s seboj na pot vzemite tudi zavarovanje v tujini z asistenco Tujina, s katerim boste imeli ves čas dostop do ustrezne zdravstvene oskrbe. Saj veste, dovolj je le trenutek neprevidnosti in nekaj požirkov umazane vode, pa se dopust hitro spremeni v pravo nočno moro.

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic in bodite obveščeni o novih objavah.

Pridružite se