NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

17.06.2024 | 9 min branja | Tujina

Počitnice s psom: seznam in koristni nasveti za dopust

Kuža v kovčku simbolizira počitnice s psom.

Gre vaš kuža z vami na dopust? Za mnoge lastnike psov je odgovor samoumevno pritrdilen, morda pa je manj samoumevno, da je treba pri načrtovanju počitnic s kosmatincem upoštevati nekaj dodatnih vidikov. Ne glede na to, ali greste na kratko vikend pustolovščino ali daljše počitnice, vam bo ta zapis pomagal, da se pripravite na počitnice s psom – sploh, če se odpravljate prvič.

Nekaj hitrih namigov.

  • Preden se podate na pot, preverite, ali je izbrana destinacija psom prijazna. Preverite nastanitev (psom prijazni hoteli oz. psom prijazni apartmaji) oziroma kamp, če boste kampirali, bližnje plaže in restavracije, da boste zagotovo vedeli, kje boste z vašim ljubljencem dobrodošli.
  • Preverite postopke in zahteve za vstop v drugo državo – da vas ne bi na mejnem prehodu ustavili zaradi pomanjkljivih dokumentov.
  • Načrtujte pot s kužkom v mislih. Če je le mogoče, načrtujte pogoste postanke, da se kuža lahko pretegne (vi pa z njim) in opravi potrebo.

 

Seznam: osnovne potrebščine za počitnice s psom

Ko se odpravljate na potovanje s psom, je pomembno, da pripravite vse, kar bo vašemu psu pomagalo prebroditi stres drugačnega okolja. S pomočjo spodnjega seznama razmislite, kaj vse potrebuje vaš pes na dopustu, da se bo dobro počutil.

  • Hrana in posode za hrano. Preverite, če boste na destinaciji lahko dobili hrano, ki jo je vajen. Če ne, prinesite dovolj hrane za ves čas potovanja. Pomaga tudi, če imate s sabo posode za hrano, ki jih je vajen.
  • Voda in posode za vodo. Sveža voda je nujna, še posebej v vročih dneh. Priporočamo, da imate na poti vedno s sabo nekaj vode ne le zase, ampak tudi za psa.
  • Povodec in ovratnica. Ne pozabite na rezervni povodec in ovratnico.
  • Postelja ali odeja. Da se bo vaš pes počutil kot doma, vzemite na dopust njegovo posteljo ali priljubljeno odejo.
  • Igrače. Nekaj najljubših igrač bo pomagalo psa zamotiti in zmanjšati stres.
  • Vrečke za iztrebke. Poskrbite, da boste za svojim kužkom vedno pospravili.
  • Prva pomoč za psa. Osnovni komplet za prvo pomoč z medicinskimi pripomočki za psa.
  • Dokumenti. Za potovanje v tujino s psom je pomembno, da imate pripravljene vse potrebne dokumente in da je pes ustrezno cepljen. Navadno potrebujete potni list za pse, ki vsebuje podatke o lastniku, opisu živali in veterinarskih postopkih, dokazila o cepljenjih (npr. cepljenje proti steklini), mikročip (pes mora imeti vgrajen mikročip, ki je skladen z ISO standardom 11784 ali 11785), zdravstveni karton in druge potrebne dokumente. Nekatere tuje destinacije imajo tudi posebne zdravstvene zahteve, zato vam svetujemo, da potovanje načrtujete dovolj vnaprej. Urejanje potrdil je namreč lahko precej dolgotrajno.
  • Brisače. Po kopanju ali »mokrem« sprehodu je dobro, da psa osušite.
  • Zdravila. Če vaš pes jemlje zdravila, poskrbite, da jih je v kovčku dovolj za celotno potovanje.

👉  Ne pozabite na zavarovanje za psa.

 

Najboljše destinacije za dopust s psom: kam potovati?

Kam na počitnice s psom? Sosednje države vabijo, a tudi v Sloveniji dopust s psom ni slaba izbira. Lastniki so prav gotovo pozorni tudi na to, kje jih počitnice s psom ne bodo stale celo premoženje. Vsaka destinacija lahko ponuja vse, kar iščete, če le pametno načrtujete. Kdaj pa je idealen čas za obisk, še posebej ko potujete s psom?

1. Dopust s psom v Italiji

Pomlad (v mesecih od aprila do junija) in jesen (od septembra do oktobra) sta nedvomno najboljša letna časa za obisk Italije. Poleti so namreč temperature visoke, kar lahko dopust s psom oteži, prav tako pa je takrat več turistov. Italija ponuja številne destinacije, ki so prijazne do psov in idealne za skupne počitnice.

  • Firence so znane po svojih parkih in vrtovih, kot je park Cascine, kjer lahko vaš pes uživa v dolgih sprehodih. Mesto je tudi polno zgodovinskih znamenitosti, ki jih lahko s kužkom obiščete skupaj.
  • Območje Chianti v regiji Toskani ponuja čudovite vinske poti in romantično podeželje, kjer s psom lahko raziskujete slikovite vasi in vinograde.
  • Cinque Terre je območje je polno čudovitih obmorskih poti in poti skozi vinograde, kjer lahko uživate v osupljivih razgledih. Večina teh poti je primerna za sprehod s psom.
  • Genova ponuja številne parke in obmorske poti. Plaže v bližini, kot npr. plaže v mestecu Vesima, so prijazne psom.
  • Jezera na severu, npr. Gardsko jezero ali Komsko jezero so vedno dobra izbira.

Italija je s svojo gostoljubnostjo, slikovitimi pokrajinami in številnimi restavracijami, kjer so psi dobrodošli, idealna destinacija za potovanje s štirinožnim prijateljem.

2. Dopust s psom na Hrvaškem

Pomlad in jesen sta prav tako idealna časa za obisk Hrvaške, ki je znana po svoji gostoljubnosti do psov. Obmorske destinacije so manj obljudene, temperature pa prijetnejše za pse. Na Hrvaškem je več destinacij, ki so odlične za potovanje s psom.

  • Rovinj ponuja čudovite sprehajalne poti ob morju in številne plaže, kjer so psi dobrodošli. V bližini so tudi naravni parki, kot je Zlatni rt.
  • Poleg prijaznih plaž za pse, Poreč nudi tudi številne parke in zgodovinske ulice, ki so primerne za raziskovanje s štirinožnim prijateljem.
  • Opatija ima obalno promenado, imenovano Lungomare, kjer se lahko sprehajate s psom. Mesto je znano po svojih lepih parkih in zelenih površinah.
  • Otok Krk je prijazen psom in ima več plaž, kjer so psi dobrodošli. Prav tako je otok poln slikovitih poti za pohodništvo.
  • Zadar ponuja številne možnosti za sprehode ob morju in raziskovanje zgodovinskih znamenitosti. Psi so dobrodošli na več plažah in v parkih.
  • Čeprav je mesto zelo turistično, Dubrovnik ponuja čudovite poti zunaj mestnega jedra, kjer lahko uživate v naravi s psom.

👉  Psom prijazne plaže? Morda vas zanima, katere plaže za pse na Hrvaškem se splača obiskati?

3. Dopust s psom v Avstriji

Poletje (junij–avgust) je odličen čas za obisk gorskih in podeželskih območij, kjer so temperature milejše in narava čudovita za sprehode. Zima (december–februar) je primerna, če vas in vašega psa ne moti mraz in uživate v zimskih športih. Avstrija ponuja številne destinacije, ki so prijazne do psov in idealne za skupne počitnice.

  • Hallstatt – slikovito jezero in okolica sta odlična za sprehode in pohodništvo. Mesto je znano po svojih čudovitih razgledih in prijaznosti do psov.
  • Jezero Wolfgangsee je odlično za sprehode ob obali, mnoga letovišča ob jezeru pa so prijazna psom.
  • Innsbruck in okolica: mesto je obdano z Alpami, kar ponuja odlične možnosti za pohodništvo in sprehode v naravi. Psi so dobrodošli na številnih poteh in v parkih.
  • Kitzbühel je znana smučarska destinacija, ki je tudi poleti priljubljena za pohodništvo in sprehode s psom. Številne pohodniške poti so primerne za pse.
  • Regija Wachau je znana po svojih vinogradih in slikovitih prizorih ob Donavi. Številne poti skozi vinograde so idealne za sprehode s psom.

Avstrija je s svojo čudovito naravo, številnimi pohodniškimi potmi in prijaznostjo do psov popolna destinacija za potovanje s štirinožnim prijateljem.

👉  Če je vaš kuža planinski novinec, pred prvim pohodom le preverite, kako s psom v hribe?

 

Dodatna nasveta: kako se pripraviti na prevoz psa v avtu

  • Poskrbite za varen prevoz psa. Na vsaki dve do tri ure naredite postanek, da se pes razgiba, opravi potrebo in se napije vode. Ste vedeli, da tudi pse lahko muči potovalna slabost?
  • Poskrbite, da bo avto prijetno hladen ali topel, odvisno od vremenskih razmer. Nikoli ne puščajte psa samega v avtu, še posebej v vročih dneh. Enako kot človek lahko doživi vročinski udar, ki se lahko tragično konča.

👉  Poleg udobja pa nikar ne pozabite na varnost. Preberite, kako bo vaš pes v avtu varno prišel na cilj.

 

Drugi nasveti za morski dopust s psom

  • Plavanje na dopustu je koristno za pse. Za igro uporabite igračo, ki plava na vodi. Pred kopanjem mu ponudite vodo, da ne bo pil slane, po kopanju pa ga stuširajte in preprečite neprijetno srbenje.
  • Tudi pse lahko opeče sonce, še posebej tiste s svetlo in kratko dlako. Izogibajte se soncu takrat, ko je najmočnejše, poskrbite za zaščitno oblačilo ali se o primerni zaščiti posvetujte z veterinarjem. Nekateri priporočajo, da psa namažete s sončno kremo za dojenčke.

Na sprehod pojdite zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, vmes pa poskrbite za senco, po možnosti hlajene prostore in zadosti tekočine. Na vročem asfaltu si pes lahko opeče nežne tačke.

  • Tudi psu lahko ponudite sladoled, vendar ne vašega, ker vsebuje preveč sladkorja. Kužka lahko ohladite z ledenimi kockami iz juhe ali zmrzlino iz skodelice jogurta, banane in žličke medu.

 

Ko kužka ne morete vzeti s seboj

Od pasjega prijatelja se je težko ločiti, vendar nekatere destinacije ali potovanja enostavno niso primerna za kosmatince. V takih situacijah morate psa pustiti doma in seveda urediti primerno varstvo, da vas na dopustu ne bo skrbelo. Mnogo pasjih lastnikov svojega ljubljenca zaupa v varstvo komu od bližnjih, ki ga kužek že dobro pozna. Tako so lahko prepričani, da bo v dobrih rokah.

Če to možnost imate, psa pa še nikoli niste pustili v varstvu za daljše obdobje, je priporočljivo bivanje v gosteh par dni pred odhodom preizkusiti, da vidite, če se kuža tam dobro počuti in bo oseba, ki vam pomaga, zmogla skrbeti zanj med vašo odsotnostjo ter ne bo preobremenjena.

Varstvo v pasjem hotelu

Druga izbira za varstvo med vašim dopustom je pasji hotel, ki jih je v Sloveniji vse več, razlikujejo pa se po ceni in ponudbi. Ko izbirate primerno nastanitev za vašega kosmatinca, vprašajte za mnenje znance, ki imajo pse in so morda že imeli izkušnje z varstvom v pasjem hotelu. Pred dopustom se dogovorite za obisk in s seboj vzemite vašega kuža. Tako si boste osebno ogledali bivalne pogoje in spoznali osebje, kar vam bo olajšalo odločitev.

Pozanimajte se, kako v hotelu ravnajo s psi, kakšna pravila imajo in se prepričajte, da se bo vaš kuža tam dobro počutil. V dobrih pasjih hotelih vas natančno vprašajo o navadah vašega ljubljenca, da mu lahko nudijo najboljšo oskrbo, prav tako pa dovolijo, da se med dopustom večkrat pozanimate, če je kuža v redu.

Cene pasjih hotelov se gibljejo med 15 in 40 € na nočitev, v ceno pa so običajno vključeni varstvo, sprehodi in igre. Hrano za psa je priporočljivo prinesti s seboj (tako bo jedel enako, kot jo je vajen doma), prav tako posodi za hrano in vodo, da se bo kuža počutil čimbolj domače. Seveda pa vam hrano za doplačilo nudijo tudi v hotelu. V času šolskih počitnic, praznikov in glavne turistične sezone računajte, da so kapacitete pasjih hotelov precej zapolnjene, zato z rezervacijo ne čakajte do zadnjih dni.

 

Zavarovanje Moj kuža: dobra izbira za lastnike psov

Poletje je tudi čas, ko se kužkom hitro kaj zgodi, saj povečana aktivnost lahko pripelje do poškodb, pa tudi nekatere bolezni in okužbe so poleti pogosto na pohodu. Da vas obisk pri veterinarju po prihodu domov ne bo preveč udaril po žepu, pravočasno poskrbite za zavarovanje psa, ki vas bo ščitilo tudi pred odškodninskimi zahtevki tretjih oseb v primerih, ko bi vaš pes poškodoval osebe ali njihove stvari kjerkoli v Evropi.

Če vas kuža pogosto spremlja v tujino, lahko običajno kritje zdravljenja zaradi bolezni ali nezgode z doplačilom razširite z območja Slovenije tudi na Hrvaško, Italijo, Avstrijo in Madžarsko.

 

 

Kaj bi storili, če vaš kuža zboli ali koga poškoduje?

Zavarujte ga z zavarovanjem Moj kuža, ki krije zdravljenje kužka, primer njegove smrti zaradi bolezni ali nezgode in vašo odgovornost, če bo kužek poškodoval osebo ali stvar.

Preberite več