NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

24.07.2024 | 7 min branja | Tujina

Shranjevanje prtljage med postankom v tujem mestu

Dekle se v Parizu po ulicah sprehaja z nahrbtnikom in kovčkom.

Predstavljajte si, da ste pravkar pripotovali v novo mesto, a šele čez nekaj ur lahko prevzamete svojo hotelsko sobo. Ali pa želite izkoristiti dolg postanek med letoma za hiter ogled mestnih znamenitosti. A s seboj imate velik kovček in nekaj ročne prtljage, ki ju ne morete nositi s seboj. Kaj torej storiti s prtljago, medtem ko raziskujete mesto? Da bi vam olajšali to dilemo, smo pripravili praktične nasvete, kako varno in učinkovito shraniti prtljago med postankom v tujem mestu.

 

Prava prtljaga za pravo priložnost

Preden se posvetimo shranjevanju prtljage, je pomembno omeniti, da je izbira prave prtljage ključna za vaše udobje in prilagodljivost med potovanjem. Dve najpogostejši možnosti sta kovček in nahrbtnik – vsaka s svojimi prednostmi in pomanjkljivostmi.

Kovček lahko vozite, a le na ravnih površinah

Praviloma kovček ponuja več prostora za shranjevanje, kar je idealno za daljša potovanja. Ker ima več predelkov in žepov, omogočajo enostavno organizacijo vaših stvari. Trdi kovčki nudijo vašim stvarem večjo zaščito, kolesa pa so danes običajno na štirih kotih, kar omogoča, da se kovček vozi pokončno in je povsem stabilen.

Kaj pa slabosti? Kovček je običajno težji, kolesa pa vam na neurejenih, neravnih površinah in predvsem na stopnicah ne koristijo niti najmanj. Prav tako zasedejo več prostora, kar je lahko težava v manjših sobah ali na prenatrpanih avtobusih in vlakih.

Nahrbtnik ali potovalka – lažja, a manjša

Mehka prtljaga, kot je na primer nahrbtnik ali potovalka, je bolj prilagodljiva in omogočajo lažje gibanje po mestih. Sploh nahrbtniki so lahki in enostavni za nošenje, kar je idealno za krajša ali avanturistična potovanja.

Lažje jih je spraviti v manjše prostore, kot so omarice, avtobusni predali ali majhne sobe. Nudijo pa manj zaščite za krhke predmete in so lahko manj organizirani, zato boste morda težje našli svoje stvari. Običajno imajo manj prostora kot kovčki, zato morate pakirati zadržano.

Ne glede na to, katero vrsto prtljage izberete, se lahko zgodi, da jo boste morali nekje začasno shraniti. Kje torej lahko shranite svojo prtljago med raziskovanjem mesta?

 

Kje vse lahko pustite svojo prtljago?

Hoteli so najboljša izbira, tudi ko čakate sobo

Ena najprimernejših možnosti za shranjevanje prtljage med ogledi je uporaba storitev, ki jih ponujajo hoteli. Večina hotelov ima poseben prostor pri recepciji, kjer lahko začasno pustite svojo prtljago, in vam bodo z veseljem ponudili to uslugo, medtem ko čakate na sobo – nekateri pa jo proti plačilu ponudijo tudi, če niste gostje.

Torej, če prispete v hotel ob 10. uri zjutraj, vendar je prijava možna šele od 14. uri, lahko prtljago pustite v hotelu in brez skrbi obiščete katero od znamenitosti.

A pozor! Hotelske storitve imajo lahko omejen delovni čas. Poskrbite, da prtljago prevzamete pred zaprtjem.

Letališča so priročna predvsem med postanki

Če imate med poletoma daljši postanek, lahko prtljago shranite na letališču za nekaj ur ali celo nekaj dni. Hranjenje prtljage je pogosto na voljo 24 ur na dan v varnem in nadzorovanjem prostoru. Večina letališč ponuja tudi omarice za shranjevanje prtljage, ki so enostavne za uporabo in omogočajo hitro shranjevanje ter prevzem prtljage.

Če veste, da boste tako hrambo prtljage potrebovali, se vnaprej pozanimajte o morebitnih omejitvah velikosti ali teže, da se izognete težavam pri oddaji prtljage. Prav tako velja preveriti delovni čas, saj je na manjših letališčih lahko omejen.

Večina letališč zaračunava stroške glede na trajanje oziroma velikost prtljage, ki jo želite shraniti.

👉 Morda vas bo zanimalo: Potovanje z letalom – kako se pripraviti za udobno pot

Železniške in avtobusne postaje

Shranjevanje prtljage ponujajo tudi mnoge železniške in avtobusne postaje. Prtljago lahko varno pustite v določenih prostorih ali omaricah. Slednje so običajno na voljo v različnih velikostih, ki ustrezajo različnim dimenzijam prtljage.

Preverite časovne omejitve! Nekatere železniške in avtobusne postaje ponujajo hrambo prtljage le za omejen čas. Pazite, da prtljago prevzamete v dogovorjenem času.

Če na določeni železniški ali avtobusni postaji ni garderobnih omaric, se lahko pri zaposlenih pozanimate, ali nudijo storitev shranjevanja prtljage. V tem primeru boste prtljago predali osebju.

Drugi lokalni ponudniki – ponudbo raziščite vnaprej

V številnih mestih lahko svojo prtljago shranite tudi pri različnih lokalnih ponudnikih, kot so kavarne, trgovine ali restavracije. Še posebej so priročne, kadar so v bližini glavnih turističnih atrakcij.

Prek spletnih platform, kot so LuggageHero, Stasher, Radical Storage, Bounce ali Nannybag, poiščite podjetja v bližini vaše trenutne lokacije. Večina teh storitev omogoča rezervacijo preko spleta, kar zagotavlja, da bo prostor za vašo prtljago na voljo ob vašem prihodu. Prtljago oddate osebju, ki vam izda potrdilo ali listek za prevzem.

Pred izbiro podjetja preverite ocene in mnenja drugih uporabnikov, kjer lahko izveste veliko o zanesljivosti storitve, pa tudi o morebitnih posebnostih, ki jih je pomembno vedeti.

Nekateri ponudniki nudijo tudi dodatno zavarovanje vaše prtljage in druge priročne storitve, kot so:

  • turistične informacije in zemljevidi,
  • najem koles ali skuterjev,
  • polnjenje elektronskih naprav.

 

Kako izbrati najboljšo možnost za vašo prtljago?

Pri odločitvi, kje boste shranili prtljago, je dobro upoštevati več dejavnikov.

  • Lokacija: preverite, katera možnost je najbližje vaši trenutni lokaciji ali mestu, kjer boste potrebovali dostop do prtljage.
  • Stroški: primerjajte cene. Nekatere storitve, npr. hotelske, so lahko brezplačne za goste, medtem ko imajo druge, npr. na letališčih ali postajah, določene stroške.
  • Varnost: prepričajte se, da bo vaša prtljaga varna. Preverite, ali so prostori nadzorovani in kakšni so drugi varnostni ukrepi.
  • Časovne omejitve: preverite delovni čas. Prepričajte se, da boste imeli dostop do prtljage, ko jo boste potrebovali.
  • Dostopnost: upoštevajte, kako enostavno je priti do prostora. Če imate veliko prtljage ali potujete z otroki, je pomembno, da izberete možnost, ki je enostavno dostopna in vam omogoča enostaven prevzem prtljage.

👉  Se odločate kam na počitnice? Preberite kam in kako na moderne počitnice in potovanja.

 

Česa nikoli ne puščajte v deponirani prtljagi?

Ko shranjujete prtljago, določenih predmetov nikoli ne smete pustiti v njej.

  • Dokumenti: potni list, osebna izkaznica, vozniško dovoljenje, vozovnice, rezervacije hotelov, zavarovalne police in drugi pomembni dokumenti.
  • Denar in kreditne kartice: vedno jih imejte pri sebi, da se izognete morebitni kraji.
  • Elektronske naprave: prenosni računalnik, tablica, pametni telefon, fotoaparat in druge dragocene naprave.
  • Zdravila: še posebej, če gre za zdravila, ki jih potrebujete redno ali v nujnih primerih.
  • Dragocenosti: nakit, ure in drugi vredni predmeti.
  • Ključi: hišni, avtomobilski in drugi pomembni ključi naj bodo vedno z vami.
  • Občutljivi in lomljivi predmeti: stekleni izdelki, spominki ...

Še nekaj nasvetov za dodatno varnost med hrambo prtljage:

  1. Uporabite kakovostne ključavnice: če uporabljate omarice za shranjevanje, prinesite svojo kakovostno ključavnico. Za dodatno varnost uporabite TSA odobrene ključavnice.
  2. Fotografirajte svojo prtljago: to vam bo pomagalo pri identifikaciji v primeru, da pride do kakršnih koli težav.
  3. Uporabite posebne varnostne nalepke: te pokažejo, če je kdo odpiral prtljago.
  4. Bodite pozorni na svoje okolico: ko odlagate ali prevzemate prtljago, bodite pozorni na svojo okolico. Pazite, da vam kdo ne sledi ali vas opazuje.

 

Prtljaga je varno zaklenjena v avtomobilu. Pa je res?

Če potujete z avtomobilom, je najbolj preprosto prtljago pustiti v avtomobilu. Obenem pa je tudi najmanj varno. Prtljaga, še posebej turistična, je med najbolj priljubljenimi tarčami nepridipravov. Že samo boljša potovalka je lahko vredna nekaj sto evrov, poleg tega pa so v potovalkah, torbicah in nahrbtnikih denar in dokumenti, fotoaparati, pametni telefoni, računalniki in drugi vredni predmeti, ki jih tatovi hitro spremenijo v denar.

Če tatove zasrbijo prsti, bodo v vozilo vlomili v nekaj sekundah, zato shranite večje potovalke vedno v prtljažnik, predvsem pa avto parkirajte le na varovanih parkiriščih in v garažnih hišah, kjer imajo poleg tehničnega (kamere, zapornice) tudi fizično varovanje (uslužbenci parkirišča).

👉  Preberite nasvet kako preprečiti, da bi vam vlomili v avto?

 

Zavarovanje za tujino, ki krije tudi krajo prtljage

Patrik, Zoja in njuna otroka so se med vračanjem z družinskega potovanja po Portugalski ustavili v Španiji, kjer so si ogledali Malago. Avto so parkirali na stranski ulici in se odpravili na potep. Fotoaparat so vzeli s seboj, nahrbtnik z nekaj vrednejšimi predmeti pa pustili v prtljažniku.

Ko so se vrnili, jih je pričakala uničena ključavnica prtljažnika, na srečo pa vlomilci niso razbili stekla. A to je bila kaj slaba tolažba, saj so jim ukradli precej reči, na katere so jih vezali lepi spomini. Vlom in krajo so takoj prijavili policiji in o dogodku obvestili tudi naš Asistenčni center.

Konec dober, vse dobro!

Po prihodu domov je Patrik zavarovalnici predložil seznam ukradenih predmetov, policijski zapisnik in račune ukradenih predmetov. Ker je imel sklenjeno družinsko zavarovanje za tujino za 15 dni za 4 osebe (premija 46,63 EUR) z zavarovalno vsoto 60.000 EUR, mu je zavarovalnica povrnila 500 EUR iz naslova odškodnine za krajo prtljage.

👉  Preberite tudi: 4 situacije na potovanjih, ko pomaga turistično zavarovanje

 

Še zadnji popotniški nasvet: zavarovanje Tujina vam pomaga tudi v primerih, ko v tujini izgubite ali vam ukradejo dokumente, ko je let v zadnjem trenutku preklican ali ko vam zamuja prtljaga.

 

Zgodba je izmišljena in službi kot ilustracija delovanja zavarovanja. Izračun je realen.

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic in bodite obveščeni o novih objavah.

Pridružite se