NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

24.05.2024 | 8 min branja | Zdravje

 Rak dojke: Prepoznavanje simptomov in zdravljenje

Sočutje v boju proti raku dojk

Rak dojke je najpogostejša oblika raka pri ženskah v Sloveniji in ostalih razvitih državah. Danes lahko napovemo, da bo verjetno vsaka 16. deklica (oziroma 6,4 % vseh deklic), rojena po letu 2001, do svojega 75. leta zbolela za to obliko raka. Statistika pravi, da ženske pogosteje zbolevajo po svojem 30. letu, kar 75 % pa jih zboli po dopolnjenem 50. letu starosti.

V Sloveniji je leta 2020 za rakom dojk zbolelo kar 1.459 bolnic. Ker se to ne dogaja šele v pozni starosti, morajo z ozaveščanjem, preventivnimi pregledi pri zdravniku in pregledovanjem svojih dojk začeti že mlade ženske. Rak namreč ne izbira let, niti spola, kajti med obolelimi in umrlimi je vsako leto tudi približno 1 % moških. Spodbudno je, da se nenehno izboljšujejo načini zdravljenja in s tem preživetje, možnosti za ozdravitev pa so zelo dobre, če je rak odkrit v zgodnjih fazah bolezni.

Vsaka 16. deklica, rojena po letu 2001, bo do svojega 75. leta zbolela za rakom dojke.

 

Rak dojke: preprečevanje in zgodnje odkrivanje simptomov oziroma znakov bolezni

Za nastanek raka in spremembo zdrave celice v rakavo je kriva kombinacija načina življenja in dednih lastnosti. Najpomembnejši dejavniki za nastanek raka dojke so:

  • starost,
  • spol,
  • rak dojke v družini (dedna dispozicija),
  • starost ob prvi in zadnji menstruaciji ter
  • rodnost.

Na povečano tveganje vpliva še nekaj dejavnikov, kot so jemanje kontracepcijskih tablet, že premagan rak dojke, benigne spremembe v dojki, uživanje alkohola in prekomerna telesna teža.

Na srečo pa je tudi nekaj dejavnikov, ki tveganje zmanjšujejo:

  • telesna aktivnost,
  • število porodov in
  • dojenje.

Danes medicina omogoča tudi preverjanje, ali ima pacient gen za to bolezen.

Najpogostejša oblika raka dojke v Sloveniji je invazivni duktalni karcinom, znan tudi kot intraduktalni karcinom. Predstavlja najzgodnejšo stopnjo raka dojke (stadij 0), pri kateri je rak omejen na mlečne kanale. Ta vrsta raka običajno ne povzroča otipljivih tumorjev in je zaznavna predvsem z mamografijo. Skoraj vedno ga je mogoče popolnoma pozdraviti, če pa ga ne zdravimo, lahko sčasoma napreduje v invazivni rak dojke.

Katere so še druge najpogostejše vrste karcinomov dojke? Lobularni karcinom, invazivni lobularni karcinom, sarkomi in maligni limfomi.

Vsaka ženska bi morala poznati načine, s katerimi lahko sama odkrije spremembe, ki bi lahko pomenile nastanek raka dojke.

Priporočamo:

  • samopregledovanje enkrat mesečno,
  • presejanje: udeležba v presejalnem programu DORA ne bo preprečila nastanka raka dojk, bo pa ta lahko odkrit zgodaj in bo zato zdravljenje lahko uspešnejše, ter
  • klinični pregled in diagnostične preiskave.

Sodoben življenjski slog vodi do tega, da ženske rojevajo vse manj in prvič rodijo v kasnejših letih. V obdobju menopavze se zaradi soočanja z izzivi moderne družbe pogosto zatekajo k nadomestnemu hormonskemu zdravljenju. To, skupaj z drugimi dejavniki, prispeva k naraščanju števila primerov raka na dojkah v sodobnem svetu.

👉  Prepoznavanje znakov raka in redni pregledi rešujejo življenja - preberite zgodbo, kakršna se lahko zgodi komurkoli.

 

Znaki raka dojk ali kako prepoznati rak dojke

Naj na začetku povemo, da vsaka sprememba dojk ne pomeni bolezni. Dojke se naravno spreminjajo tekom menstrualnega cikla, posebej izrazito pa tudi med nosečnostjo, dojenjem ter v času menopavze.

S pozornostjo na morebitne zdravstvene težave, udeležbo na presejalnih programih in rednim mesečnim samopregledovanjem pomembno prispevate k zgodnjemu odkrivanju raka dojk. Znak za obisk pri zdravniku ni le bulica, ki bi jo opazili pri samopregledovanju, temveč bodite pozorne tudi na druge znake, ki bi lahko kazali na raka dojke. Simptomi so naslednji:

  • nenadne spremembe v velikosti ali obliki dojke,
  • nenadne bolečine v prsih ali bradavicah,
  • obračanje bradavice navznoter,
  • koža na prsih postane rdeča, luskasta, zadebeljena, nagubana,
  • nenavadni izcedek iz dojke (bradavice),
  • oteklina bradavic, toplota, občutljivost,
  • otekle bezgavke pod pazduho.

Ob vsaki spremembi dojk (vidni ali tipni) se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali ginekologom.

 

Raj dojke: zdravljenje

Zdravljenje raka dojke je odvisno od tega, v katerem stadiju je bil odkrit in za kakšno obliko raka gre. Zdravniki najpogosteje uporabijo kirurško zdravljenje, obsevanje in sistemsko zdravljenje (kemoterapija, hormonsko zdravljenje raka dojk ter biološka zdravila).

Nekatere metode zdravljenja povzročijo tudi stranske učinke in spremembe na telesu, zato se je o izbiri zdravljenja dobro posvetovati z zdravnikom, pa tudi s prostovoljci društev, ki pomagajo in stojijo ob strani ženskam z rakom dojke. V Sloveniji imamo tudi državni presejalni program za raka dojk DORA, ki nudi informacije o raku dojk in spodbuja k pravočasnemu odkrivanju znakov raka dojke.

👉  Ob diagnozi je prav tako kot zdravljenje pomembna podpora bližnjih in okolice. Preberite, kako lahko pomagate bližnjemu, ki se sooča z resno boleznijo.

 

Resnična zgodba: Marija je prebolela raka dojke

Gospa Marija je zbolela za rakom dojke, doletel jo je invazivni duktalni karcinom, ki je v trenutku, ko so ga odkrili, že prerasel začetni, neinvazivni stadij in prebil bazalno membrano. Po kliničnem pregledu in posvetu z zdravnikom se je Marija odločila za zdravljenje z operativnim posegom. To zdravljenje je bilo primerno njeni starosti, stadiju raka in telesni kondiciji. Še pred posegom se je seznanila z možnimi posledicami in spremembami, ki so jo čakale po operaciji.

Marija je imela sklenjeno skupinsko zavarovanje Težke bolezni in operacije, svojo zdravstveno težavo pa je prijavila kmalu po prestani operaciji in vrnitvi v domačo oskrbo. Glede na stopnjo bolezni in zahtevnost operacije je iz kritij »težke bolezni in operacije« skupaj dobila izplačilo v višini 7.437 EUR. Marija je raka premagala. Danes živi normalno življenje, seveda pa se zaveda, da jo morda v prihodnosti čaka še kakšna bitka s to boleznijo.

 

Infografika: Zaščitni ukrepi proti raku dojk

 

Rak ne izbira, zato dopolnite svoje znanje z odgovori na pogosta vprašanja o raku dojk

Ali rak dojke boli?

Rak dojke navadno ne boli. Lahko pa se pojavijo neobičajni občutki, npr. večja občutljivost ali žarenje.

Kako hitro raste rak dojke?

Rak dojke, tako kot drugi tipi raka, je lahko omejen. To pomeni, da se ob diagnozi nahaja samo v organu, kjer je nastal. Lahko se lokalno razširi, kar pomeni, da je večji na svojem izvornem mestu ali pa je zajel tudi lokalne bezgavke. Če je rak razsejan, se je razširil na druge organe v telesu, pri čemer lahko prizadene katerikoli organ.

Statistično se pogosto določeni raki širijo na določene organe. Pri raku dojke so najpogostejše ciljne lokacije za razsejanje pljuča, kosti, jetra, kasneje pa lahko zajamejo tudi trebušno mreno in možgane. Na srečo je ob diagnozi rak dojke v večini primerov še vedno lokalno omejen.

Kako nastane rak dojk?

Značilnost raka dojke, podobno kot pri drugih vrstah raka, je nekontrolirano množenje in širjenje spremenjenih rakavih celic. Rak dojke se najpogosteje pojavi v mlečnih vodih (latinsko ductus) ali žleznih režnjah (latinsko lobuli), ki so del epitelnih struktur. Zato je rak dojke znan kot karcinom. Raki dojke, ki ne vzniknejo iz epitelnih celic in niso karcinomi, so redki. To so lahko sarkomi ali maligni limfomi.

Kaj je vnetni rak dojke?

Vnetni rak dojke predstavlja redko obliko te bolezni, ki se razvija zelo hitro. Povzroči, da prizadeta dojka postane rdeča, otekla in občutljiva na dotik. Ti znaki nastanejo, ker rakave celice zamašijo limfne žile v koži dojke.

Metastatski rak dojke: prognoza

Metastatski ali razsejani rak dojke opisuje situacijo, ko se rak dojk ponovi in ima zasevke v drugih organih telesa. Z uporabo novih, predvsem sistemskih pristopov zdravljenja, uspešno obvladujejo tudi razsejano bolezen. Razsejani rak dojk se je preoblikoval v kronično obliko bolezni, pri čemer je danes na voljo obsežen nabor različnih metod za boj proti raku.

Rak dojke: preživetje

Rak dojk je najpogostejša oblika raka, a hkrati je tudi ena izmed najbolj ozdravljivih.

 

Kako vam lahko pomaga zavarovanje?

Proti raku se ni mogoče zavarovati. Lahko pa sklenete zavarovanje, ki vam bo pomagalo omiliti finančne skrbi, ki pridejo z diagnozo, daljšo odsotnostjo z dela in nenazadnje nakupom pripomočkov in terapij, ki podpirajo zdravljenje. Zavarovanje Raki vam zagotavlja izplačilo zavarovalnine, če zbolite za rakom ali benignim možganskim tumorjem. Skupaj z vami pa so v zavarovanje vključeni tudi vaši otroci do dopolnjenega 21. leta starosti.

 

Rak je krut, a pogosto premagljiv

Zanost je dosegla, da je mnoga rakava obolenja mogoče premagati - sploh kadar so odkrita pravočasno in se pacient lahko osredotoči na okrevanje. Zavarovanje Raki vam pri tem pomaga.

Pogovorite se z zastopnikom