NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

31.05.2024 | 5 min branja | Zdravje

Smrčanje pri otroku: kaj morate vedeti in kako pomagati

Smrčanje pri otroku lahko krati kvaliteten spanec

Smrčanje pri otrocih je pogost pojav, ki pri starših neredko povzroči zaskrbljenost. Pri predšolskih otrocih je smrčanje lahko še posebej izrazito, saj se v tem obdobju pojavijo številne spremembe v dihalnih poteh. Čeprav smrčanje pri večini otrok ni razlog za skrb, lahko v nekaterih primerih kaže na motnje spanja ali druge zdravstvene težave.

Smrči vsak deseti otrok, le 2-4 % pa trpijo za spalno apneo, motnjo dihanja med spanjem. (Vir: Dnevnik).

 

Kaj je smrčanje in zakaj otroci smrčijo?

Smrčanje je zvok, ki nastane zaradi omejitve pretoka zraka skozi dihalne poti med spanjem. Običajno je povezano z vibracijami mehkih tkiv v grlu in nosu ter ima lahko različne intenzivnosti, od blagega do zelo glasnega.

Smrčanje pri otroku ima lahko več vzrokov, med katerimi so najpogostejši:

  • oteženo dihanje zaradi prehlada ali alergij,
  • povečana žrelnica ali mandlji, ki ovirajo pretok zraka,
  • anatomske nepravilnosti, kot so ukrivljen nosni septum ali zožene dihalne poti,
  • težave s prekomerno težo ali
  • slabe spalne navade oziroma položaj spanja.

 

Smrčanje lahko vpliva na količino otrokovega kvalitetnega spanca

Pri otrocih je zelo pomembno, da dobijo dovolj spanca za zdravo rast in razvoj. V globokem spanju se namreč izloča rastni hormon. Če ste kdaj slišali, da »otroci rastejo v spanju«, to drži – otroci res rastejo v spanju. Spanje vpliva tudi na razvoj možganov in pretvorbo kratkoročnega v dolgoročni spomin. Vsi v spanju predelamo nepomembne spomine in jih zbrišemo, da pripravimo možganske zmogljivosti za pomnjenje naslednji dan.

Zato je za mladostnike in otroke pomembno, da:

  • so dobro naspani, saj si bodo tako lažje zapomnili, kar so se učili, ter
  • gredo po učenju dovolj zgodaj spat, da uskladiščijo naučeno.

Po priporočilih ameriške nacionalne fundacije za spanje naj bi predšolski otroci spali od 10 do 13 ur, šolarji od 9 do 11 ur.

Zadostna količina zdravega spanca je eden izmed osnovnih pogojev otroka za normalno rast in razvoj ter zdravo odraščanje.

 

Priporočena dnevna količina spanca za zdrave osebe

 

Poskrbite za kakovosten spanec vašega otroka

Za otrokovo dobro počutje in razvoj je ključno, da mu zagotovite zdrav in nemoten spanec Spodnji nasveti vam lahko pomagajo, da bo vaš otrok vsako noč zaspal mirno in se zbujal spočit ter pripravljen na nov dan.

  1. Ustvarite spalno rutino. Ustaljene spalne navade, ki vključujejo umirjene dejavnosti pred spanjem, lahko olajšajo uspavanje in zagotovijo nemoten spanec.
  2. Ohranjajte zdravo spalno okolje. Izogibajte se alergenom in zagotovite čisto in prezračeno spalnico, kar lahko pomaga zmanjšati simptome alergij ter omogoča bolj kakovosten spanec.
  3. Spodbujajte zdrav način življenja. Uravnotežena prehrana in redna telesna aktivnost ne prispevata le k zdravju vašega otroka, temveč tudi k boljšemu spancu.

👉  Prenesite priročnik z recepti za kuhanje z malčki.

 

Kdaj je smrčanje pri otroku vzrok za skrb?

Običajno zdravi otroci med spanjem dihajo tiho, brez smrčanja. Občasno se lahko pojavi kratkotrajno smrčanje, ki je povezano z vnetjem dihalnih poti – takrat vas lahko skrbi prehlad, ni pa treba skrbeti zaradi smrčanja samega.

Slaba kakovost spanja zaradi smrčanja lahko vodi v zaspanost, težave s koncentracijo in razdražljivost. Dolgoročno pa lahko smrčanje pripelje do težav z dihanjem in težav z rastjo.

 

Kdaj je potreben posvet s zdravnikom?

Če opazite, da se smrčanje vašega otroka ponavlja, je vedno priporočljivo poiskati mnenje strokovnjaka. Ko pri otroku opazite karkoli od naštetega, je prav, da se posvetujete s pediatrom oziroma otrokovim zdravnikom:

  • dolgotrajno smrčanje,
  • motnje dihanja med spanjem,
  • umikanje trebuha med vdihom,
  • nemiren spanec ali pogosta nepojasnjena prebujanja,
  • obilno slinjenje med spanjem,
  • znojenje v zgodnjih urah spanja,
  • nenavadni položaji med spanjem, kot so hiperekstenzija glave, polsedeči položaj,
  • razdražljivost ali zaspanost čez dan,
  • težave z vedenjem in uspešnostjo v šoli,
  • nočno močenje postelje.

Znaki, kot so povečani žrelnica in mandlji, kronična zaspanost ali težave z rastjo, zahtevajo posebno pozornost.

S pomočjo strokovne ocene dihalnih poti in različnih diagnostičnih testov lahko zdravnik pomaga ugotoviti vzroke smrčanja in predlagati ustrezno obravnavo.

 

Zaradi smrčanja k specialistu in na operacijo

Z otrokovim smrčanjem se je srečala tudi naša zavarovalka, mamica Klara. Z možem sta pri 5-letnem Marku dlje časa opažala motnje spanja zaradi smrčanja. »Opazila sva, da se poleg smrčanja med spanjem veliko slini in občasno opažala, da med spanjem krajši čas ne diha. Čeprav so naju sorodniki in prijatelji mirili, da je to pri 5-letnem otroku zaradi razvoja dihalnih poti normalno, nama ni dalo miru. Ker se je Mark vse pogosteje ponoči zbujal in bil čez dan zaradi tega zaspan in nemiren, sem se določila, da Marka naročim na pregled pri pediatrinji«, nam je povedala Klara.

Pediatrinja je za Marka zaradi težav s smrčanjem in motnjami dihanja izdala napotnico za pregled pri otorinolaringologu, specialistu za uho, nos in grlo (ORL). »Z napotnico s stopnjo 'redno' bi moral Mark na pregled pri specialistu čakati najmanj 6 mesecev. Zato sem se odločila izkoristiti prednost dodatnega zdravstvenega zavarovanja Specialisti z asistenco, ki sem ga sklenila skupaj z nezgodnim zavarovanjem otrok in mladine in bila z Markom pri specialistu že v 10 dneh,« je pojasnila Klara. Po temeljitem pregledu se je specialist določil za izvedbo poligrafije, da bi natančneje diagnosticirali težave z dihanjem med spanjem.

Poligrafija je preiskava, ki ugotavlja pomanjkanje kisika med spanjem zaradi zapore, izvaja pa se na domu. Med merjenjem otrok spi doma, v svoji postelji. Poligraf za uporabo na domu pacient dobi za dve zaporedni noči. Pred samim merjenjem pacienta ali starše tudi naučijo, kako pravilno namestiti poligraf.

Pred poligrafijo spanja je Marka pregledal tudi somnolog-pediater, specialist za motnje spanja pri otrocih. Po opravljeni diagnostiki je mama Marka ponovno peljala na pregled k ORL specialistu že v drugi polovici februarja 2024, kjer je bilo ugotovljeno, da Mark potrebuje kirurško odstranitev povečane žrelnice. Klara je dodala: »Zahvaljujoč zavarovanju je bil celoten proces do diagnoze sina Marka bistveno hitrejši. Poleg tega je vse stroške pregledov in diagnostičnih postopkov v višini 385 € krila zavarovalnica«.

 

Preberite še:

 

Zgodba je resnična, le nekatere podrobnosti (ime, kraj in podobno) so zaradi varovanja osebnih podatkov spremenjene.

 

Pri pripravi nasveta so bili uporabljeni naslednji viri:

NIJZ: https://nijz.si/publikacije/urejeno-spanje-krepi-zdravje/
Delo: https://www.delo.si/magazin/zanimivosti/devetdeset-odstotkov-najstnikov-je-neprespanih/
Žurnal 24: https://www.zurnal24.si/magazin/ali-vas-otrok-smrci-12051
Dnevnik: https://www.dnevnik.si/1042514362

 

Nočete čakati na možnost zdravljenja?

Zavarovanje Specialisti z asistenco vam omogoča pregled pri specialistu že v 10 dneh.

Nezavezujoča ponudba