NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

26.07.2024 | 6 min branja | Življenje

Disleksija pri otrocih: Zgodnje odkrivanje in pomoč

Odkrivanje disleksije je mogoče pri različnih starostih in vključuje različne metode.

Disleksijo je ključno odkriti in nasloviti čim bolj zgodaj. Ko otroci začnejo hoditi v šolo, se že lahko opazi slabši učni uspeh šolarjev z disleksijo, saj ti težje sledijo učnim uram. Prve znake te nevrorazvojne motnje pa lahko prepoznamo že prej, celo v predšolskem, vrtčevskem obdobju, torej še preden se otrok seznani z učenjem branja in pisanja.

 

Infografika: Disleksijo pri otrocih je dobro odkriti čim bolj zgodaj: hitrejša je obravnava, boljši so rezultati.

 

Ključno vlogo pri zgodnjem odkrivanju disleksije in začetku spopadanja z njo igra otrokova družina. Čeprav so na voljo specializirani javni mehanizmi, so starši pogosto prvi, ki odkrijejo simptome disleksije pri predšolskih otrocih. Zato je zelo pomembno, da te simptome poznajo in se o opažanjih pogovorijo tudi z drugimi, ki poznajo otroka. Navadno so prva izbira za takšen pogovor vzgojiteljice in vzgojitelji ali učiteljice oziroma učitelji. 

Kako torej pomagati otroku z disleksijo? Preberite, kaj disleksija sploh je, kateri so glavni simptomi pri otrocih ter kako jim nuditi pomoč.

 

Kdo je dislektik, kaj je disleksija?

Dislektik ima motnjo usvajanja jezika, za katero je značilno oteženo branje, pisanje in razumevanje zapisanega. Disleksija je učna motnja, pri kateri se med drugim pojavljajo težave pri branju. Kot pravi Inštitut za disleksijo, gre za »drugačnost v dojemanju zunanjega sveta in odzivanju nanj«. Osebe z disleksijo imajo težave pri prepoznavanju zvočne oblike besed ter povezave med zvočno obliko, zapisanimi črkami in besedami. Disleksija je zato poenostavljeno opisana tudi kot težava z branjem.
Večina otrok in odraslih z disleksijo se sooča s splošnimi težavami pri branju, kar je tako značilen pojav, da je celotna nevrološko-psihološka značilnost teh oseb dobila ime iz latinske besede dislegere, ki pomeni nesposobnost branja.

Zdravljenje disleksije

Disleksija ni povezana z otrokovo inteligenco. Gre za motnjo, ki prizadene tisti del možganov, ki je ključen za prepoznavanje jezika. Običajno se pojavi že v zgodnjem otroštvu. Čeprav disleksije pri otrocih ni mogoče pozdraviti, pa obstajajo različne oblike pomoči, ki so zelo učinkovite. 

Vrste razvojne disleksije

Otrok pa ima največkrat razvojno disleksijo, ki se razvije naravno brez poškodbe možganov. Običajno postane izrazita v šolskem okolju. Pri razvojni disleksiji ločimo tri različice: 

  1. Površinska ali pravopisna disleksija. To je najpogostejša vrsta disleksije pri otrocih. Površinska disleksija vpliva na vidno polje branja, zato se otroci običajno odločajo za fonološke strategije branja. To pomeni, da besedo razčlenijo na fonetične zloge, da bi jo lahko prebrali. Otroci s površinsko disleksijo imajo zato velike težave z besedami, ki se ne pišejo tako, kot se izgovarjajo.
  2. Fonološka disleksija. Ta vrsta disleksije predstavlja izziv pri branju zelo dolgih ali neznanih besed. Vendar otroci s fonološko disleksijo običajno nimajo težav z besedami, ki se pojavljajo pogosteje, saj prepoznajo njihovo vizualno podobo.
  3. Globoka disleksija (težja oblika disleksije). Oseba ima težave na fonološkem in vidnem področju. Besedo večkrat prebere tako, kot si jo osmišlja (lahko besedo prebere popolnoma nepravilno in prebere drugo besedo z istim ali enakim pomenom).

Simptomi: kako se disleksija kaže pri predšolskih otrocih?

Otrok z disleksijo je bister, vendar ima navadno v primerjavi s svojimi sovrstniki več težav z usvajanjem branja in pisanja. Če ima vaš otrok disleksijo, se lahko pojavijo naslednje težave:

  • Branje se mu upira, pri branju dela napake in izgovarja glasove, ki s črkami niso zapisani. Pritožuje se tudi, da je branje težko.
  • Otrok ima težave pri učenju govora in težko izgovarja dolge besede.
  • Ne prepozna črk lastnega imena.
  • Zamenjuje levo in desno stran.
  • Težko si zapomni uspavanke in zaporedja, npr. abecede, dni v tednu ali številk.
  • Ne zna ločiti zlogov v besedah. Na primer: avto ali av-to.
  • Ne prepozna rim in jih ne zna tvoriti.

👉  Morda vas zanima: Vse o nakupu šolskih potrebščin in učbenikov

 

Kako ugotoviti, ali ima vaš otrok disleksijo?

Disleksija se pri otrocih začne bolj izrazito kazati v predšolskem obdobju, so pa simptomi bolj očitni v času šolanja. Natančno oceno izrazitosti disleksije strokovnjaki lahko podajo po formalnem pričetku otrokovega šolanja oz. učenja branja in pisanja.  

Ključno je poudariti, da mora disleksijo pri otrocih vedno diagnosticirati oziroma potrditi strokovnjak. Navadno se prvi znaki disleksije prepoznajo v šolskem in domačem okolju, za postavitev diagnoze pa se je vedno treba posvetovati s strokovnjakom, ki bo opravil diagnostično ocenjevanje. Kaj vse zajema takšno ocenjevanje? Preberite v nadaljevanju.

Testiranje za disleksijo

Testiranje za disleksijo pri otrocih se navadno začne s pogovorom s starši, ki po potrebi izpolnijo tudi različne vprašalnike. Vprašanja zajemajo morebitne simptome, koristne klinične podatke o otroku in dejavnike tveganja. Ne pozabite na zdravstveno anamnezo in dogodke, ki so se pripetili vašemu otroku in bi lahko vplivali na razvoj disleksije.

V naslednji fazi strokovnjaki (psiholog, specialni pedagog) opravijo kratke teste otrokovih bralnih in pisnih spretnosti ter kognitivnih značilnosti. Včasih so k sodelovanju povabljeni tudi otrokovi učitelji, kar pripomore k natančnejši opredelitvi opaženih težav.

 

Kako se spopasti z disleksijo pri osnovnošolcu?

Kako pomagati otroku z disleksijo? Čeprav je za sistematično pomoč priporočljivo obiskati strokovnjaka, lahko otroku pomagate izboljšati dekodiranje črk in besed z različnimi dejavnostmi oziroma skozi igro.

Zabavne aktivnosti, ki spodbujajo branje

Vpeljite zabavne bralne urice v krogu družine:

  1. Izberite knjige, ki bodo otroku zanimive.
  2. Razdelite si strani – nekatere boste prebrali vi, nekaj pa naj jih na glas prebere otrok.

Branje na glas bo otroku pomagalo pri prepoznavanju ujemanja izgovorjenih glasov z zapisom črk. Zlahka boste opazili, kdaj otrok besedo napačno izgovori, in ga popravili.  

Ko bo otrok začel brati bolj tekoče, mu predlagajte, naj nekaj kratkih poglavij prebere potiho, nato pa se z njim pogovorite o teh poglavjih. Pomembno je, da vztrajate, da se otrok osredotoči na besede, in ga spodbujate, naj si vzame toliko časa, kolikor ga potrebuje.

👉  Otroci obožujejo vodo: Prijavite otroka na plavalni tečaj - kako izbrati pravega?

Vaje za otroke z disleksijo

Vaje za fonološko zavedanje so se izkazale za izredno učinkovite pri otrocih z disleksijo. Te vaje so namenjene urjenju spomina in razvijanju otrokove sposobnosti, da si ustvari zvočno podobo besed.

Vaje, s katerimi lahko vadite zlogovno sestavo besed, so:

  • Izpuščanje zlogov. Otrok naj v besedah, ki mu jih podate, izpusti določen zlog. Kaj se na primer zgodi, če iz besede mednarodno izpusti zlog »na«?
  • Delitev besed na zloge. Otrok naj poskusi besedo razdeliti v zloge. Začnite s krajšimi, dobro znanimi besedami, nato nadaljujte z vedno daljšimi.
  • Igra »vidim nekaj ...«. Predlagajte igro ugibanja predmetov tako, da začnete z besedo, ki se začne na zlog »ma«.

Druge fonemske vaje za otroke z disleksijo so tudi zamenjava fonema oziroma glasu, na primer fonema »d« v besedi mednarodno s »k«. Ali pa naj otrok ugane, kateri zlog ste izpustili v besedi med/-/rodno.

Igre za otroke z disleksijo

Disleksija pri otrocih, starih od tri do pet let, se lahko začne kazati v obliki težav pri pomnjenju novih besed ali pretvorbi misli v smiselne povedi. V zgodnjem otroštvu lahko preventivno občutek za jezik spodbujate z različnimi igrami.

Zakaj se ne bi igrali vislic? Začnete lahko z znanimi besedami in ko presodite, da je čas, povečate težavnost. Ko so otroci nekoliko starejši, se lahko igrate Scrabble ali Boggle. Te igre jim bodo pomagale pri tvorjenju besed, hkrati pa se bodo tudi zabavali.

👉  Koristno: Kako izbrati prave obšolske dejavnosti za svojega otroka?

 

Infografika: Ključno vlogo pri zgodnjem odkrivanju disleksije igra otrokova družina.

 

Priporočila za starše otrok z disleksijo

Prvo in najpomembnejše priporočilo za starše otrok z disleksijo je, da je vaša podpora ključna pri napredovanju otroka. V primeru disleksije pri osnovnošolcih je izjemno pomembna velika mera potrpežljivosti. Otroku pokažite podporo in razumevanje, saj bo to pripomoglo k njegovemu počutju. Poleg tega se zavedajte, da disleksija pri otrocih ni nobena katastrofa. Bolj kot boste optimistični, lažje se bo z njo spopadal tudi vaš otrok.

Na otroka ne pritiskajte preveč, naj ostane motiviran. Disleksija pri osnovnošolcih lahko privede do frustracij, ker se otroci radi primerjajo s svojimi vrstniki. Opomnite jih, da disleksija ne odraža njihove inteligence.

Za uspešno spopadanje z disleksijo pri otrocih pa je vedno priporočljiva pomoč strokovnjaka

👉  Previdno tudi na cesti: Prehod za pešce naj pravilno prečka vsa družina!

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic in bodite obveščeni o novih objavah.

Pridružite se